Gastroenterolog tvrdi da jedna užina smanjuje rizik od demencije

UGLEDNI gastroenterolog, koji je obrazovanje stekao na prestižnim sveučilištima poput Harvarda i Stanforda, dr. Saurabh Sethi, tvrdi da se rizik od demencije može smanjiti jednostavnom prehrambenom navikom. Ističe da svakodnevno uvođenje jednog ukusnog međuobroka može dugoročno poboljšati zdravlje mozga. Prema njegovim riječima, navika je lako primjenjiva i dostupna svima, a posebno učinkovita kada je dio uravnotežene prehrane i zdravog načina života.
Liječnik otkriva da se radi o 30 grama neslanih orašastih plodova dnevno, što, kako tvrdi, može smanjiti rizik od svih oblika demencije za čak 17 posto. "Znanost pokazuje da ako svakodnevno jedete 30 grama neslanih orašastih plodova, možete smanjiti rizik od demencije. Orašasti plodovi bogati su hranjivim tvarima, antioksidansima, nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima koji pomažu zdravlju mozga i crijeva", rekao je dr. Sethi u videu.
Prema dr. Sethiju, porcija od 30 grama odgovara šaci miješanih orašastih plodova dnevno. U prehranu se mogu uključiti bademi, orasi, indijski oraščići, lješnjaci ili njihova kombinacija.
Liječnik kaže da i sam svakodnevno jede "šaku miješanih orašastih plodova za ručak" jer to smatra jednostavnim načinom da unese zdrave masnoće i hranjive tvari. Dodaje kako se pozitivni učinci mogu očekivati samo ako se orašasti plodovi konzumiraju kao dio uravnotežene prehrane, a ne kao izolirana navika.
Također napominje da su orašasti plodovi hranjiv, ali kaloričan međuobrok - prosječno sadrže oko 200 kalorija po šaci. Iako su povoljni i lako dostupni u većini trgovina, važno ih je birati neslane i neprerađene. Osim toga, upozorava da osobe s alergijama, problemima s gutanjem ili visokim krvnim tlakom trebaju biti oprezne. Zaključuje da mala svakodnevna porcija može biti jednostavan korak prema boljem zdravlju mozga i manjem riziku od demencije.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati