Gastroenterolog otkriva četiri navike koje prakticira za optimalno zdravlje crijeva

BRIGA o zdravlju crijeva može biti izazovna, osobito jer ravnoteža bakterija u probavnom sustavu utječe na spavanje, tjelesnu težinu i probavu. Prehrana igra važnu ulogu, ali i svakodnevne navike mogu imati značajan utjecaj. Dobra vijest je da gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz svakodnevno primjenjuje nekoliko jednostavnih navika za podršku zdravlju crijeva. Evo o kojim je navikama riječ.
Uživajte u jutarnjoj kavi
"Kava već sama po sebi sadrži prebiotike, ali ja volim dodati i dodatak topivih vlakana te malo začina - to podiže stvar na novu razinu", kaže dr. Bulsiewicz u objavi na Instagramu. Topiva vlakna mogu podržati zdravlje crijeva, a začini poput cimeta i klinčića dodaju protuupalni učinak. Iako dodaci nisu nužni za svakoga, dr. Bulsiewicz ih preporučuje onima koji ih teže unose hranom.
Jedite fermentirane namirnice
Fermentirana hrana bogata je probioticima - korisnim bakterijama koje mogu podržati ravnotežu crijevne flore i olakšati probavu. Dr. Bulsiewicz ističe da to ne mora biti komplicirano: od jogurta i kefira do kimchija i kiselog kupusa, postoji mnogo opcija koje se lako uklapaju u svakodnevnu prehranu.
Ne brojite kalorije, već raznolike biljne obroke
"Prestanite brojati kalorije. Počnite brojati biljke. Dosta je dijetnih restrikcija - živimo u obilju raznolikih biljnih namirnica", poručuje dr. Bulsiewicz. Raznolika biljna prehrana, ne nužno isključivo biljna, može biti korisna za zdravlje crijeva i opće stanje organizma.
Unosite raznolikost u prehranu
Što je tanjur raznolikiji, to bolje. Kombiniranjem različitih vrsta povrća, voća, cjelovitih žitarica, zdravih masti i proteina osigurava se širok spektar nutrijenata. Dr. Bulsiewicz naglašava važnost raznovrsnosti kako bi prehrana bila i zdrava i zanimljiva - bez zamaranja istim obrocima.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati