Dvije popularne namirnice mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara
AKO IMATE visoki kolesterol, stručnjaci savjetuju da se određenih namirnica trebate u potpunosti kloniti. Postoje dvije namirnice koje mogu biti opasne za osobe s visokim kolesterolom. Visoki kolesterol znači da je u krvi prisutna veća količina masne tvari, što s vremenom može dovesti do blokada u arterijama i povećati rizik od moždanog ili srčanog udara. Stoga je važno održavati kolesterol na zdravoj razini, što uključuje i izbjegavanje namirnica koje ga mogu povećati.
Stručnjaci naglašavaju da su zasićene masti jedne od najgorih tvari za razinu kolesterola jer potiču stvaranje LDL-a, vrste kolesterola koji se nakuplja na stijenkama arterija. Zbog toga se preporučuje smanjenje unosa namirnica bogatih zasićenim mastima, posebice ako već imate povišen kolesterol.
Prema Harvard Healthu, crveno meso, pržena hrana i peciva često uzrokuju povećanje razine LDL kolesterola. No, što konkretno trebate izbjegavati? Stručnjaci posebno upozoravaju na kobasice i slaninu, dvije namirnice koje su često na našem jelovniku i koje sadrže visok postotak zasićenih masti te obrađenih mesnih proizvoda.
Stručnjaci, također, preporučuju da unos crvenog mesa općenito bude minimalan i ograničen na manje porcije nemasnih komada. Ipak, najbolje je birati laganije izvore proteina poput piletine, puretine, ribe ili mahunarki.
Prema doktorima, uvođenje zdravih masnoća i prehrambenih vlakana može pomoći u smanjenju kolesterola. Evo nekoliko preporučenih namirnica koje je korisno uključiti:
- Plava riba poput skuše i lososa
- Integralna riža, kruh i tjestenina od cjelovitih žitarica
- Orašasti plodovi i sjemenke
- Voće i povrće
Istodobno, preporučuje se smanjiti unos masnog mesa, maslaca, tvrdog sira i kolača koji često sadrže kokosovo ili palmino ulje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati