Četiri uobičajene navike koje bi mogle uzrokovati dijabetes, prema dijetetičarki
DIJABETES, složeni metabolički poremećaj karakteriziran povišenim razinama šećera u krvi, pogađa milijune ljudi diljem svijeta i predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike ako se ne liječi. Iako genetika može izazvati predispoziciju za dijabetes kod nekih osoba, čimbenici načina života igraju ključnu ulogu u nastanku i napredovanju.
Određene navike, ako se ne kontroliraju, mogu pridonijeti razvoju dijabetesa, tvrdi dijetetičarka Kimberley Wiemann. Te navike mogu dovesti do dugotrajnog povišenja razine šećera u krvi, povećavajući rizik od dijagnoze dijabetesa. Ovo su četiri uobičajene koje je Wiemann istaknula.
1. Gledanje TV-a nakon večere
Jedna uobičajena navika koja može dovesti do dijabetesa je sjedenje i gledanje televizije (ili sudjelovanje u nekoj drugoj sjedilačkoj aktivnosti) neposredno nakon večere. "Kako biste spriječili da razina šećera u krvi predugo bude previsoka, odlična je ideja otići u šetnju nakon obroka, osobito večere", kaže dijetetičarka za SheFinds.
2. Kasnonoćne slastice
Uživanje u slatkim desertima kasno navečer također može povećati rizik od dijabetesa. "Mnogi deserti bogati su šećerima, što može uzrokovati porast razine šećera u krvi", navodi Weimann. To dugotrajno povišenje razine šećera u krvi može dovesti do povišene razine A1C, markera za dijagnozu dijabetesa.
3. Ograničavanje kalorija
Ako pokušavamo smršavjeti, restriktivna dijeta često se može činiti kao najbrži put do cilja. Međutim, to dolazi s mnogim nedostacima. Fokusiranje isključivo na ograničavanje kalorija može biti štetno za osobe s rizikom od dijabetesa.
Wiemann naglašava: "Kvaliteta prehrane i hranjivih tvari važnija je od broja unesenih kalorija. Jednostavno smanjenje kalorija može dovesti do neadekvatnog unosa esencijalnih nutrijenata, poput proteina i ugljikohidrata bogatih vlaknima, koji su neophodni za pravilnu prehranu i prevenciju dijabetesa."
4. Izbjegavanje ugljikohidrata
Unatoč vjerovanjima, potpuno izbjegavanje ugljikohidrata može biti kontraproduktivno za prevenciju dijabetesa, ističe dijetetičarka. Tvrdi da zdravi ugljikohidrati, bogati vlaknima, mogu spriječiti ili kontrolirati dijabetes sprječavanjem skokova u razini šećera u krvi.
Ugljikohidrati bogati vlaknima pomažu usporavanju apsorpcije šećera u krvotok, smanjujući rizik od povišene razine šećera u krvi i otpornosti na inzulin.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati