Biljno meso nije hranjivo kao pravo, pokazuje studija
ALTERNATIVE mesu možda izgledaju i pripremaju se poput pravog mesa, ali znanstvenici kažu da njihova hranjivost možda nije ista.
Istraživači sa sveučilišta Duke usporedili su 36 uzoraka hrane - 18 poznatih biljnih mesa s 18 vrsta goveđeg mljevenog mesa. Kod svakog uzorka su izmjerili broj metabolita, malih molekula koje sačinjavaju hranjive sastojke u hrani.
Studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, otkrila je da govedina sadrži 22 metabolita koja nadomjesci na biljnoj bazi nisu imali. U međuvremenu je biljno meso sadržavalo 31 metabolit koji pravo meso nije. Istraživači su otkrili da su najveće razlike u vitaminima, aminokiselinama i vrstama zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.
Alternativni proizvođači mesa oponašaju izgled, okus i teksturu mesa molekulama iz soje koje nose željezo, među ostalim sastojcima, poput repe i bobičastog voća, a proteine pojačavaju sojom, graškom i ostalim sastojcima na biljnoj bazi. Uz to, neki alternativni mesni proizvodi sadrže vitamine poput B12 kako bi stvorili sličan prehrambeni profil kao pravo meso.
Studija je, međutim, otkrila da je pronađeno nekoliko metabolita koji su vitalni za ljudsko zdravlje isključivo ili u većim količinama u govedini, uključujući kreatin, spermin, anserin, cisteamin, glukozamin, skvalen i omega-3 masnu kiselinu DHA.
"Te su hranjive tvari važne za naš mozak i druge organe, uključujući mišiće", rekao je Stephan van Vliet, istraživač sa Sveučilišta Duke. "Ali neki ljudi koji slijede vegansku prehranu mogu živjeti zdravo - to je vrlo jasno."
Van Vliet je dalje objasnio: "Potrošačima koji čitaju prehrambene naljepnice alternative mesu mogu se činiti nutritivno zamjenjivima. Ali ako zavirite iza zavjese, koristeći metabolomiku, i pogledate proširene prehrambene profile, otkrili smo da postoje velike razlike između mesa i alternativa na bazi bilja."
Ipak, ističe da to ne znači da je jedna opcija bolja od druge.
"Biljna i životinjska hrana mogu se nadopunjavati jer osiguravaju različite hranjive sastojke."
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati