Dijetetičari: Ako želite poboljšati cjelokupno zdravlje, izbjegavajte 4 vrste ulja
ULJA imaju značajnu ulogu u našoj prehrani jer su sastojak koji koristimo gotovo svaki dan. Ako pokušavamo brinuti o zdravlju srca, posebno je važno odabrati prava ulja prilikom kuhanja. Neka ulja, poput maslinovog, promiču zdravlje srca. S druge strane, određena ulja mogu imati suprotan učinak i uzrokovati upalu, povećavajući rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.
Postoji mnogo različitih ulja na tržištu, stoga su stručnjaci za prehranu izdvojili koja bismo trebali izbjegavati.
1. Palmino ulje
Ako koristimo palmino ulje, nutricionistica i dijetetičarka Catherine Gervacio preporučuje umjerenost, jer je poznato da ova vrsta ulja pridonosi kroničnoj upali u tijelu. Što se tiče zdravlja srca, visoke razine omega-6 masnih kiselina mogu predstavljati rizik.
"Upala igra ključnu ulogu u razvoju raznih kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes tipa 2. Također, sadrži veći omjer omega-6 masnih kiselina u odnosu na omega-3. Konzumiranje previše omega-6 masti, dok unos omega-3 masti ostaje nizak, može potaknuti upalu, dodatno povećavajući rizik od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca", objasnila je za SheFinds.
2. Kukuruzno ulje
Mnoga komercijalno prerađena kukuruzna ulja mogu sadržavati trans masti. Te masti povećavaju LDL kolesterol, dok smanjuju HDL (dobar) kolesterol.
Nutricionist i dijetetičar dr. Peter Brukner ističe: "Iako se kukuruzno ulje često reklamira kao zdrava opcija, može uzrokovati razne zdravstvene probleme. Kada zagrijavate kukuruzno ulje, stvaraju se slobodni radikali. To su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice u vašem srcu. To povećava oksidativni stres u vašem tijelu, što može uzrokovati upalu i veći rizik od srčanih bolesti."
3. Sojino ulje
Možda smo primijetili da je sojino ulje čest sastojak u mnogim prerađenim i brzo pripremljenim jelima. Ova hrana gotovo uvijek ima visoku kalorijsku vrijednost, nisku nutritivnu vrijednost i doprinosi nezdravim prehrambenim navikama. Dakle, upalni učinci sojinog ulja mogu pridonijeti srčanim bolestima.
"Sojino je ulje prisutno u mnogim prerađenim namirnicama, ali nije baš dobro za vaše srce. Sadrži puno omega-6 masti koje mogu dovesti do upale. S vremenom to može oštetiti unutrašnjost vaših arterija i uzrokovati stvaranje plaka. To otežava srcu da pumpa krv. Također, mnoge vrste sojinog ulja sadrže štetne trans masti koje povećavaju 'loš' kolesterol", kaže dr. Brukner.
4. Repičino ulje
Repičino je ulje popularna opcija koja se često reklamira kao zdrava za srce zbog niskog sadržaja zasićenih masti. Međutim, ova vrsta ulja bogata je omega-6 masnim kiselinama koje, iako su nužne u umjerenim količinama, mogu povećati upalu kada se konzumiraju prekomjerno ili nisu uravnotežene s omega-3 masnim kiselinama.
"Repičino ulje nije zdravo za srce, kao što se reklamira. Visoko je prerađeno, sadrži trans masti i potiče upalu. Trebalo bi ga izbjegavati", zaključio je liječnik dr. Ralph Waldo.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati