Foto: 123rf
GLAVNA tema sinoćnje emisije Otvoreno na HRT-u bila je prehrana, odnosno prehrambene namirnice koje kupujemo u trgovinama. U emisiji su gostovali Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, Dijana Kladar, pravna savjetnica u Udruzi Potrošač, Branko Jordanić, bivši glavni državni inspektor, Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i Dragan Munjiza, poslovni savjetnik za prehrambenu industriju.
Proizvođači hrane koji rade na međunarodnom tržištu u Hrvatsku mogu dostaviti manje kvalitetnu robu nego, primjerice, u Njemačku.
"Hrvatska agencija za hranu ne može natjerati proizvođača da dostavi jednak proizvod u Hrvatsku i u Njemačku, već je to zadaća Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja", rekla je Gross.
Dragan Munjiza smatra kako se u Hrvatskoj proizvodi prilično kvalitetna hrana.
"Hrvatska proizvodnja je u vrlo teškim uvjetima pokazala da je kvalitetna i sve ove akvizicije koje su se desile, usprkos svim poteškoćama, mislim da se ne moramo bojat i imamo alternativu. Naravno, svi imaju pravo na izbor da kupuju jeftinije i manje kvalitetno", rekao je Munjiza dodavši kako se percepcija hrane kod potrošača promijenila.
"Prije 20 godina nitko nije gledao deklaracije, a sada se čitaju i one sitne", dodao je.
"Riblji štapići s manje ribe i stavljanja pilećeg nadomjestka u svinjske mesne odreske, primjeri su koji šalju poruku da su građani u novijim državama članicama Europske unije građani drugog reda", upozorava Biljana Borozan dodavši kako se najčešće rade prevare s organskom hranom koja je puno skuplja.