Trump sukob Turaka i Kurda usporedio s tučnjavom djece na igralištu

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump usporedio je vojni sukob između turskih i kurdskih snaga u sjeveroistočnoj Siriji s dječjom borbom, javlja BBC.

"Poput dva djeteta na igralištu, moraš ih pustiti da se potuku i potom ih razdvojiti", rekao je jučer tijekom skupa u Teksasu.

Turska je, podsjetimo, pristala na zahtjev SAD-a da prekine s vojnim operacijama ako kurdski borci napuste granično područje. No borbe su se, kako se čini, nastavile i danas unatoč poricanju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Osim toga, otkako su počeli napadi Turaka i njihovih saveznika, raste zabrinutost oko mogućih ratnih zločina. 

Turska i Kurdi dogovorili prekid vatre, no jutros ponovno napadi

Nakon što je SAD objavio da se povlači iz Sirije, Turska je krenula s napadima na granično područje Sirije. Cilj je turskog predsjednika, kako tvrdi, potjerati kurdske borce, koje smatra teroristima, s graničnog područja te stvoriti sigurnosnu zonu za povratak oko dva milijuna sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj. 

Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima glavnu ulogu ima kurdski YPG, prihvatile su sporazum o primirju s Turskom, odnosno prekidu vatre koji će  trajati 120 sati. Tijekom tog vremena kurdski borci trebali bi se povući iz područja pokraj granice s Turskom na kojem Erdogan želi uspostaviti takozvanu sigurnu zonu. No mediji su i danas snimili napade na Ras-al-Ain. Erdogan je danas opovrgnuo izvještaje o nastavku borbi te je rekao kako je riječ o "dezinformacijama".

Trump: Ono što sam napravio bilo je nekonvencionalno

Trumpa su i republikanci kritizirali zbog odluke da povuče američke vojne trupe s ovog područja te se odvoji od Kurda, koji su bili ključni za poraz Islamske države u Siriji. Ranije ovog tjedna Trump je poslao pismo Erdoganu u kojem mu piše da ne "bude budala", a BBC-jevi izvori javljaju kako ga je turski predsjednik bacio u smeće. No jučer u Teksasu Trump je branio svoje postupke.

"Ono što sam napravio bilo je nekonvencionalno. Rekao sam da će se morati neko vrijeme boriti", rekao je Trump koji je ovaj sukob usporedio s dječjim tučnjavama na igralištu.

Do sada poginulo oko 500 ljudi, AI tvrdi da ima dokaze o ratnim zločinima

Inače, otkako su napadi počeli, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava oko 500 ljudi je poginulo. Od toga je 224 pripadnika Sirijskih demokratskih snaga te 183 pobunjenika koje podupire Turska te 72 civila. 

Iz Amnesty Internationala su poručili kako imaju dokaze o ratnim zločinima koje je počinila turska vojska sa svojim saveznicima. Optužili su ih da napadaju i ubijaju civile.

Prema UN-ovom izvještaju, oko 1700 ljudi, među njima najviše žene i djeca, pobjegli su iz sjeveroistočne Sirije u susjedni Irak u posljednjih nekoliko dana. Trenutno se nalaze u izbjegličkom kampu pokraj Dohuka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.