Trgovci Todorićevim mjenicama na vrhuncu slave imali 2 milijarde kuna prihoda, a sad su u minusu

Foto: FAH, Index

VODEĆA faktoring društva koja su redom trgovala Agrokorovim mjenicama u samo tri godine poslovanja ostvarila su ukupne prihode od 2,2 milijarde kuna i bruto dobit (prije poreza) od 797 milijuna kuna.

Danas je faktoring industrija, čijih se 70-80 posto transakcija prije 10. travnja 2017. odnosilo na Agrokor, u gubicima. Lani su poslovali s minusom od 900 milijuna kuna.  

U periodu od 2014. do 2016. prihodi od 2,2 milijarde kuna

Prihodi od 2,2 milijarde kuna odnose se na period od 2014. do 2016. godine i to samo na faktoring društva, dakle ne na banke koje su i same otkupljivale te mjenice. Riječ je o tvrtkama Erste faktoring, Raiffeisen faktoring, Adriatic Zagreb faktoring, Invictus ulaganja, Infinitum usluge, Fortis savjetovanja i Prima ulaganja. 

Poslovnim slomom Ivice Todorića većina građana prvi put je čula za pojam mjenica, financijskih instrumenata kojima je prikrivana prevelika izloženost bankarskog sustava Agrokoru. 

Nedavno je tvrtka Sokol Marić tužila HNB tražeći odštetu od 142 milijuna kuna, smatrajući da je središnja banka dopustila nekontrolirano financiranje Agrokora putem mjenica eskontiranih u bankama ili faktoring društvima, iako je znala da je riječ o rizičnom balonu.

Index je kroz serijal o Todorićevim pomagačima već problematizirao HNB-ovu ulogu u financijskom balonu mjenica: kada su Agrokoru srezali financiranje od domaćih banaka, Todorićev koncern je brzo našao novi model financiranja za koji HNB tvrdi da nije nadležan.

Dobavljače je isplaćivao mjenicama, a oni su pristajali na rokove isporuke od 60 dana i unovčavali mjenice u faktoring kućama. Bez obzira na to radi li se o tzv. robnim ili financijskim mjenicama, oni su sudjelovali u prikrivenom kreditiranju Agrokora.

Zapravo su Ivici Todoriću, koji je držao trećinu tržišta bivše Jugoslavije, poslužili kao medij u izbjegavanju regulatora, a kada je aktiviran Lex faktoring kuće su se temeljem regresnog prava okrenule jamcima i krenule naplaćivati od njih.

Sada povjerenik Fabris Peruško pokušava s bankama i faktoring kućama dogovoriti da otpišu 65 posto potraživanja na osnovu tih regresnih prava, a da dobavljačima ostane 35 posto obaveza. Nije jasno koliko je to stvar pregovaranja, a koliko su banke procijenile da bi inzistiranjem na stopostotnoj naplati gurnule u stečaj neke tvrtke koje im sada ipak plaćaju svoje ostale dugove.

HNB zabranio bankama izloženost Agrokoru pa je smišljen novi model

Procjenjuje se da je Agrokorov balon mjenica bio težak 7,4 milijarde kuna, od čega su interne mjenice unutar grupe Agrokor iznosile 4,2 milijarde kuna, a bilo je još 3,2 milijarde kuna vanjskih mjenica. 

Ta brojka za vanjske mjenice vrlo je blizu onoj od 3,5 milijardi kuna kojom su se HNB i guverner Vujčić hvalili da su smanjili izloženost Agrokora prema bankama. Za to su im poslužili dobavljači.

Koliko su banke i faktoring kuće zaradile na otkupljivanju mjenica, naknadama i kamatama? Za vodeće faktoring kuće istražili smo pregled prihoda i bruto dobiti na vrhuncu poslovanja, od 2014. do 2016. godine.

Najveće prihode od 2014. do 2016. imali su Erste factoring, 935 milijuna kuna prometa i bruto dobit od 343,7 milijuna kuna; slijedi Raiffeisen s trogodišnjim prihodima od 575,5 milijuna kuna i bruto dobiti od 233,2 milijuna kuna; te Adriatic Zagreb Factoring s trogodišnjim prihodima od 240,6 milijuna kuna i bruto dobiti od 68,9 milijuna kuna. Prva dva društva u vlasništvu su istoimenih austrijskih banaka, dok je osnivač i vlasnik trećeg Mate Marić.

Tri su faktoring društva danas u blokadi: Invictus ulaganja, Infinitum usluge i Fortis savjetovanja. Sve su te tvrtke bile vezane za Aleksandra Füleppa, nekadašnjeg člana uprave Raiffeisen Factoringa. Danas je tvrtka Fortis savjetovanja (ranije se zvala Fortis factoring) u vlasništvu Tamare Obradović Mazal, nekadašnje pomoćnice ministra gospodarstva i Josipovićeve savjetnice, te Ante Božića, vlasnika Prima ulaganja. 

Hanfa: Faktoring društva u 2017. imala gubitak 900 milijuna kuna

Hanfa je u veljači ove godine oduzela dozvolu za poslovanje Fortisu i Invictusu, zbog manjka kapitala.

Prema podacima Hanfe, s više od 8,5 milijardi kuna, koliko je iznosila aktiva faktoring društava na vrhuncu prije četiri godine, 2017. ona je spala na samo 2,6 milijardi kuna aktive u devet faktoring kuća. 

Nakon 202 milijuna kuna neto dobiti iz 2016. godine, u 2017. faktoring društva iskazala su 900 milijuna kuna gubitka. Na tom tržištu sada djeluje šest igrača: Adriatic Zagreb, Erste i Raiffeisen faktoring, Centar, Plus A Faktor i Uxor grupa.

Lani im je dobit pojeo slom Agrokora. Godinama lukrativan biznis sudjelovanja ovim trima tvrtkama koje su sudjelovale u Agrokorovoj mreži mjenica došao je na naplatu. Todorićev kapitalizam, u kojem je veliki poduzetnik svoje dobavljače i njihove bonitete koristio za zaduživanje koncerna, sada se čini kao potrošen poslovni model. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.