Tragičan prizor: Američka vojska napušta frontu, sirijska ide prema njoj

Screenshot: Ruptly

AMERIČKA vojska povlači se iz Sirije. Nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošli tjedan naprasno odlučio da se američke snage povuku s položaja uz tursku granicu pred tursku invaziju na autonomnu kurdsku regiju, u nedjelju je naredio Pentagonu da povuče sve američke snage iz zemlje.

U isto vrijeme, vodstvo Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje su bile ključni američki saveznik na terenu u pobjedi nad Islamskom državom, pozvalo je Sirijsku arapsku vojsku (SAA) u zaštitu pred turskom vojskom i sirijskim pobunjenicima koji zajednički nadiru sa sjevera. 

Sirijska vojska odmah je krenula za gradove Manbidž i Kobane na sjeveru zemlje - gradove za koje se većinski kurdski SDF teškom mukom izborio, uz američku zračnu podršku, dok su snage sirijskog režima i njihovi saveznici bili okupirani borbom protiv pobunjenika na zapadu zemlje. Kurde je prvo režim prepustio na milost i nemilost ISIS-u, a sad su ih Amerikanci prepustili na milost i nemilost Turskoj.

Kurdi pozvali sirijsku vojsku da ih zaštiti od Turske

Kurdsko vodstvo SDF-a objasnilo je ovu odluku kao težak, ali nužan izbor pred egzistencijalnom prijetnjom koju predstavlja turska invazija. 

"Znamo da ćemo morati napraviti bolne kompromise s Moskvom i s Asadom. Ali ako budemo morali birati između kompromisa i genocida nad našim narodom, zasigurno ćemo izabrati život našeg naroda", poručio je glavni zapovjednik SDF-a Mazlum Kobani. 

A kaotičnost situacije u sjevernoj Siriji najbolje ilustrira snimka koja je jučer objavljena: vozila američke i sirijske vojske prolaze jedna pored drugih na cesti koja povezuje Manbidž i Kobane. 

I dok američke snage u svojim oklopnim vozilima odlaze s bojišta, nevoljko napuštajući svoje saveznike, sirijske snage, ukrcane u stare civilne kamione i Toyota kamionete, idu prema bojištu s Turskom i sirijskim pobunjenicima pod njenim zapovjedništvom. 

Podsjetimo, Turska smatra da su kurdske Postrojbe narodne obrane, koje su sastavni dio SDF-a, teroristička organizacija povezana s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), s kojom je Ankara već desetljećima u oružanom sukobu. 

Trump: Kurde neka štiti Kina, Rusija ili Napoleon Bonaparte

S druge strane, režim Bašara al-Asada, koji je odgovoran za daleko najveći udio civilnih žrtava u osmogodišnjem građanskom ratu u Siriji, jasno je dao do znanja da želi "osloboditi" svaki pedalj sirijskog teritorija i da ne misli dozvoliti autonomiju Kurdima jednom kad povrati kontrolu nad njihovim teritorijem. 

"Autonomija znači podjelu Sirije. Mi ne možemo dijeliti Siriju", rekla je u ožujku ove godine visoka Asadova savjetnica Butaina Šaban.

No Trump se, očito, time nimalo ne zamara. Glavni prioritet mu je, kako kaže, izvući američku vojsku s Bliskog istoka i završiti "beskrajne ratove", iako u isto vrijeme šalje tisuće američkih vojnika u Saudijsku Arabiju, kao zaštitu od Irana. 

"Nakon potpune pobjede nad ISIS-ovim kalifatom, uglavnom sam povukao naše snage iz Sirije. Neka Sirija i Asad štite Kurde i bore se s Turskom za vlastitu zemlju. Rekao sam svojim generalima, zašto bismo se mi borili za Siriju i Asada da zaštitimo zemlju naših neprijatelja? Bilo tko tko želi pomoći Siriji u zaštiti Kurda je za mene dobar, bila to Rusija, Kina ili Napoleon Bonaparte. Nadam se da će im ići dobro, mi smo 7000 milja daleko!" napisao je Trump u prilično konfuznom, ali znakovitom tvitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.