Nikkei se vraća nakon najvećeg pada u povijesti

Japanske dionice su naglo porasle rano jutros povrativši većinu svojih rekordnih gubitaka od prethodnog dana i podupirući regionalni rast.

Nikkei 225 porastao je za 10%, dok je južnokorejski Kospi porastao za oko 3%. Hang Seng indeks u Hong Kongu porastao je za 1%, a tajvanske dionice vratile su 4%. Svi su pretrpjeli velike gubitke tijekom prethodne trgovačke sesije. Nikkei 225 je jedan od najvažnijih pokazatelja japanskog gospodarstva.

Oporavak u Japanu je tipičan nakon tržišnog kraha, rekao je Neil Newman, voditelj strategije u Astris Advisory u Tokiju, za CNN dodajući: "Važno: Temelji su čvrsti, ekonomija je u redu, nema dokaza o napuštanju japanskih dionica."

Kikkomanu porasla cijena 21%

Jedan od najvećih dobitnika bio je proizvođač sojinog umaka Kikkoman Corporation, čije su dionice porasle otprilike 21% nakon što je prethodnog dana izgubio gotovo 17%.

Gubici poput tog doveli su do pada Nikkeija 12.4%, što je njegov najveći jednodnevni pad od listopada 1987. godine. Izgubio je 4451 bod, što je njegov najveći pad u povijesti. Nakon toga sva velika azijska, europska i američka tržišta znatno su pala.

Wall Street je također pretrpio gubitke, s padom sva tri glavna indeksa između 2.6% i 3.4% zbog straha da se američka ekonomija usporava brže nego što se očekivalo. No situacija se tamo također mijenja, s oporavkom futuresa S&P 500 i Nasdaqa u satima nakon zatvaranja glavne trgovačke sesije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.