Đuro Sessa izabran za novog predsjednika Europske udruge sudaca

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SUDAC Vrhovnog suda Đuro Sessa izabran je za predsjednika Europske udruge sudaca (EAJ) i prvog potpredsjednika Međunarodne udruge sudaca (IAJ), priopćio je Vrhovni sud.

Sud je precizirao da je Sessa izabran za predsjednika EAJ-a (European Association of Judges) i prvog potpredsjednika IAJ-a (International Association of Judges) na sastanku Međunarodne udruge sudaca održanom 11. rujna u Rimu. Za novog predsjednika IAJ-a izabran je portugalski sudac Jose Igreja Matos.

O kakvim je sudskim udrugama riječ?

IAJ djeluje na području 92 nacionalna udruženja sudaca koji su privrženi vladavini prava i pravu stranaka da u njihovim sporovima odlučuju suci koji su u svom odlučivanju neovisni i sigurni od vanjskog utjecaja, dok je EAJ regionalna grupa IAJ-a koju čine 44 nacionalna udruženja sudaca.

Sessa je sudac Vrhovnog suda od 15. rujna 2008., a najvišim sudom predsjedao je od 20. srpnja 2017. do 20. srpnja ove godine. Prijavio se i za novi mandat na prvom javnom pozivu koji je Državno sudbeno vijeće raspisalo ove godine po novim zakonskim odredbama, no predsjednik Zoran Milanović ga nije predložio saboru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.