Otkrivene su tri nove egzotične subatomske čestice, kažu znanstvenici iz CERN-a

Ilustracija: Shutterstock

ZNANSTVENICI su u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) pronašli tri dosad nepoznate subatomske čestice, objavila je Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).

LHC je 27 kilometara dugačak kružni podzemni tunel u kojem se ubrzavaju i sudaraju subatomske čestice kako bi se ispitala njihova svojstva i otkrile nove. U LHC-u je pronađen Higgsov bozon, koji se smatra važnim dijelom formiranja svemira nakon Velikog praska prije 13.7 milijardi godina, piše Reuters.

Otkrivena je nova vrsta pentakvarka

Znanstvenici CERN-a sad su objavili da su uočili novu vrstu pentakvarka i prvi ikad par tetrakvarkova, dodavši ih na listu novih hadrona pronađenih u LHC-u. Oni će fizičarima pomoći u shvaćanju kako se kvarkovi zajedno slažu u složene čestice.

Kvarkovi su elementarne čestice koje se kombiniraju u skupine od dva ili tri kvarka da bi tvorili subatomske čestice poput protona i neutrona. Rjeđe se formiraju i u veće skupine od četiri ili pet kvarkova - takozvane tetrakvarkove i pentakvarkove.

"Što više analiziramo to pronalazimo više vrsta egzotičnih hadrona. Svjedočimo periodu otkrića sličnom pedesetim godinama", rekao je znanstvenik Niels Tuning.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.