BBC: Djeca u Britaniji starija od 10 godina jedu previše šećera

DJECA u Velikoj Britaniji već s 10 godina unose u organizam više šećera nego što je preporučeno za 18-godišnjake, ukazuju stručnjaci. Djeca konzumiraju mnogo više nego je potrebno, svakog dana pojedu otprilike osam kockica šećera viška, odnosno 2800 kockica godišnje, pokazuje studija vladine zdravstvene agencije Public Health England (PHE) koju prenosi BBC.

PHE razmišlja o uvođenju „poreza na puding“, odnosno posebnog nameta na proizvode koji sadrže šećer ako proizvođači ne pristanu smanjiti njegovu količinu. Radi se o mjeri koja bi pomogla u borbi protiv pretilosti, propadanju zubi i drugih bolesti povezanih s prekomjernom konzumacijom šećera.

Preporučena dnevna količina šećera za djecu od četiri do šest godina je pet kockica ili 19 grama. Za djecu od sedam do 20 godina preporučuje se maksimalno šest kockica (24 grama), a za one starije od 11 godina sedam kockica (30 grama). Međutim, djeca u Ujedinjenom Kraljevstvu svakog dana unose u organizam 13 kockica (52 grama), pokazala je PHE-ova studija.

Roditelji moraju promijeniti način prehrane svoje djece

Polovina šećera koju djeca konzumiraju dolazi iz zaslađenih napitaka, slatkiša, keksa, kolača, pudinga, zaslađenih žitarica i slatkih jogurta. Kako bi smanjili unos šećera kod svoje djece, roditelji trebaju pokušati zamijeniti zaslađene jogurte, napitke i žitarice s onima koji sadrže manje šećera. Takva promjena može značiti 2500 kockica šećera manje na godišnjoj razini, a zdravije opcije kao što su žele bez šećera i puding od riže mogu donijeti još bolje rezultate.

"Djeca konzumiraju previše šećera, a roditelji moraju reagirati što prije kako bi preuzeli kontrolu nad situacijom", kaže dr. Alison Tedstone, glavna nutricionistica PHE-a.

Cilj kampanje koju je PHE pokrenuo zajedno s prehrambenom industrijom je smanjiti unos šećera kod djece za 20 posto do 2020. godine. U svibnju 2018. PHE je objavio kako njegova kampanja za smanjenjem konzumacije šećera rezultirala s prosječno dva posto manje šećera u svih prehrambenim proizvodima na tržištu. Dr. Tedstone je najavila da će PHE pratiti nastavlja li se taj trend, te po potrebi uvesti „porez na puding“.

Tim Rycroft, glavni operativac Food and Drink Federationa, udruge britanskih proizvođača hrane i pića, slaže se vlada treba pričekati s uvođenjem dodatnih nameta, te ističe kako je na policama supermarketa iz godine u godinu sve više proizvoda s nižim postotkom šećera. Rycroft je razočaran odlukom PHE da se fokusira na unos šećera, a ne na ukupnu količinu kalorija koja se dnevno konzumira.

Glavni izvori šećera su zaslađeni napici

Žitarice, jogurti i kremasti sirevi su do kraja 2018. ispunili cilj, petpostotno smanjenje količine šećera, ali neki slični proizvodi i dalje sadrže previše šećera. Zato potrošači trebaju provjeravati etikete.

Glavni izvori šećera u dječjoj prehrani su sljedeći: zaslađeni napici (10%), peciva, kolači i voćne pite (10%), šećer i šećerni premazi (9%), keksi (9%), žitne pahuljice (8%), proizvodi od čokolade (7%), šećerni derivati (7%), jogurti, sirni namazi i ostali mliječni deserti (6%), sladoled (5%), puding (4%).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.