Azijske burze porasle

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama danas cijene dionica porasle zahvaljujući rekordima na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok se čeka odluka Europske središnje banke (ECB) o monetarnoj politici.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

Pozitivno na azijska tržišta utječe jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu na rekordne razine.

No Dow Jones je oslabio zbog pada cijena dionica Boeinga i Caterpillara nakon što su ti industrijski divovi objavili slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Ojačao tehnološki sektor

S druge strane, ojačao je tehnološki sektor zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica proizvođača čipova nakon što je Texas Instruments izvijestio o boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo i ocijenio da slabost potražnje za poluvodičima možda neće trajati tako dugo kao što se prije očekivalo.

Dobrom raspoloženju pridonijeli su i bolji nego što se očekivalo rezultati Facebooka premda je poslovodstvo te društvene mreže upozorilo da u idućim kvartalima očekuje sporiji rast prihoda.

U fokusu ulagača danas će biti sjednica čelnika Europske središnje banke. Trgovci na tržištu novca procjenjuju da bi ECB mogao smanjiti cijenu novca za 0,10 postotnih bodova kako bi potaknuo rast gospodarstva eurozone, a ako to i ne učini, ulagači vjeruju da će barem najaviti nove poticajne mjere.

Podršku tržištima pruža i uvjerenje ulagača da će krajem srpnja američka središnja banka smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Euro pod pritiskom

A zbog mogućeg popuštanja monetarne politike ECB-a, na valutnim je tržištima euro pod pritiskom pa je njegova cijena skliznula na 1,1125 dolara, najnižu razinu od kraja svibnja, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1143 dolara.

No američka je valuta oslabjela u odnosu na japansku pa je tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 108,30 na 108,15 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,72 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,75 bodova.

Cijene nafte, pak, nadoknadile su dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 14 centi, na 63,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 18 centi, na 56,05 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.