Američki specijalci šokirani izdajom Kurda: "Sramimo se"

Screenshot: Ruptly

KAD SU se u veljači prošle godine američki komandosi i njihovi kurdski saveznici našli pod napadom prorežimskih snaga u Siriji, odgovorili su silovito. U protunapadu su navodno ubili više od 200 boraca, uglavnom ruskih plaćenika koji su se borili za sirijski režim.

Ova vojna akcija, u kojoj su sudjelovali čak i strateški bombarderi B-52, pokazala je do koje mjere SAD ozbiljno shvaća obranu saveznika u borbi protiv Islamske države.

Samo godinu i pol kasnije američke snage se nalaze usred općeg povlačenja iz Sirije, nakon što je američki predsjednik Donald Trump naredio da se sklone s puta turskoj invaziji na regiju Sirije pod kurdskom samoupravom.

>> Prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj o Kurdima: Nema granica Trumpovoj izdaji

Neki od časnika specijalnih snaga koji su se borili rame uz rame s Kurdima protiv ISIS-a, dok su ih pokrivali američki avioni, sad kažu da duboko žale zbog naredbe da ih napuste.

Američki časnik: "Sram me"

"Oni su nam vjerovali, a mi smo izdali to povjerenje. To je mrlja na savjesti Amerike", rekao je jedan vojni časnik koji je surađivao s Kurdima u sjevernoj Siriji u telefonskom razgovoru za The New York Times

"Sram me", rekao je drugi časnik koji je također služio na bojištu u sjevernoj Siriji. Obojica su inzistirali na anonimnosti kako ne bi snosili posljedice zbog svoje otvorene kritike. 

No kurdski borci se slažu s njima. "Najgora stvar u vojnoj logici i prema drugovima u rovu je izdaja", rekao je novinarima Šervan Darviš, kurdski vojni dužnosnik iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF), saveza kurdskih i arapskih boraca. 

S druge strane, američki ministar obrane Mark Esper inzistirao je prošli tjedan na tome da Amerika "nije napustila Kurde", iako je nedugo nakon toga priznao da je Trump naredio potpuno povlačenje i da je Turska ignorirala njegovu molbu da zaustavi ofenzivu. 

"Ne želimo ih ostaviti u ovoj situaciji"

No jedan američki specijalac je i za CNN rekao da se radi o "izdaji". 

"Prilično je ružno ono što se događa. Želimo pružiti podršku. Ne želimo ih ostaviti u ovoj situaciji", dodao je neimenovani vojnik, koji se borio u Siriji. 

Jedan američki dužnosnik potvrdio je za CNN da su neki visoki vojni časnici zaista bijesni zbog toga kako se SAD ponio prema Kurdima. Drugi obrambeni dužnosnik konstatirao je da je Trump ustvari dao zeleno svjetlo za invaziju, unatoč službenom protivljenju njegove administracije turskoj ofenzivi.

"SDF se bori protiv snaga koje žele eliminirati njihov narod jer smo mi dali zeleno svjetlo za operaciju", rekao je ovaj dužnosnik.

"Kako da očekujemo da nam itko sad postane partner", poentirao je drugi. 

Vojnu akciju turske vojske i sirijskih pobunjenika pod turskim zapovjedništvom već je osudila i Europska unija, a SAD je iz istog razloga uveo sankcije Turskoj, nakon što je Trump zaprijetio da će "brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem". No to nije odvratilo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji inzistira na tome da će nastaviti s akcijom dok ne istjeraju kurdske "teroriste" s područja koje pokušava zauzeti.

>> Ovo su Amerikanci koje će Turci u Siriji ubijati uz Trumpovo dopuštenje

I dok su se Amerikanci povlačili na položaje daleko od granice s Turskom, mogli su samo gledati kako kurdski borci idu na istu tu granicu kako bi je obranili od Turaka. Naredbe su bile jasne: pustite Kurde da se sami brane. 

Ovi vojnici se, razumljivo, teško mire s naredbom da ostave svoje suborce s kojima su oslobodili Manbidž, Raku i posljednja uporišta duboko u dolini Eufrata, uz granicu s Irakom. Zajedno su živjeli u istim pustinjskim bazama, dijeleći obroke i opasnosti, piše The New York Times. Pomagali su evakuirati ranjene kurdske borce i tijela ubijenih.

"Međusobno povjerenje bilo je visoko"

"Kad oni oplakuju (mrtve), i mi oplakujemo s njima", rekao je general Joseph Votel, bivši zapovjednik centralnog zapovjedništva, na izlaganju u Institutu za Bliski istok.

Tisuće boraca SDF-a dobile su američku obuku u ratnoj taktici, izviđanju i prvoj pomoći. Njihove izviđačke jedinice naučile su identificirati lokacije Islamske države i slati ih u zapovjedni centar kako bi američke snage planirale zračne udare. 

"SDF-ove elitne antiterorističke jedinice su iskusni veterani rata protiv ISIS-a koje je SAD vidio u akciji i kojima potpuno vjeruje", istaknuo je za The New York Times Nicholas Heras, stipendist u Centru za Novu američku sigurnost, koji je i sam savjetovao SDF pri njegovoj borbi protiv ISIS-a.

"Posljednje dvije godine koordinacija je bila vrlo duboka. Međusobno povjerenje bilo je visoko jer je suradnja donijela goleme rezultate. Međusobno su se dopunjavali. Koalicija nije imala čizme na tlu, a borci nisu imali zračnu podršku, tako da su trebali jedni druge", objasnio je analitičar za Kurde i Siriju Mutlu Civiroglu. 

>> Zadužili su svijet, a zauzvrat su izdani i napušteni. Ovo je priča o Kurdima

Kad je Trump u prosince prošle godine naprasno, preko Twittera, najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije, savjetnici su ga ipak uspjeli nagovoriti da povuče zapovijed. No ovog puta je šteta, izgleda, nepopravljiva. "Čini se da smo u ovom naročitom trenutku jako, jako otežali mogućnost daljnjeg partnerstva s njima zbog ove političke odluke", zaključio je Votel.

Amerikanci nagovorili Kurde da unište fortifikacije na turskoj granici

Štoviše, američka vojska je, u sklopu dogovora s Turkom o zajedničkim patrolama na granici, nagovorila SDF da se povuče s granice, uništi fortifikacije i vrati dio teškog naoružanja koje je dobio od nje. Amerikanci su ih uvjeravali da se ne moraju bojati turskog napada jer oni neće to dozvoliti. Zajedničke patrole i djelomično povlačenje Kurda bili su dio dogovora koji je trebao udobrovoljiti Turke i umiriti njihove strahove od navodne "terorističke" opasnosti na njihovoj granici. No Turci su na kraju ipak krenuli u napad, a Amerikanci su im se samo sklonili s puta.

>> Tragičan prizor: Američka vojska napušta frontu, sirijska ide prema njoj

Uslijedili su prilično nestvarni prizori koji najbolje ilustriraju apsurdnost, pa i tragičnost situacije. Nakon nekoliko dana nemilosrdnih napada, praćenih civilnim žrtvama turskog bombardiranja i jezivim egzekucijama zarobljenika od strane sirijskih pobunjenika, Kurdi su u pomoć pozvali sirijski režim.

Američka i sirijska vojna vozila mimoišla su se na cesti - prva su odlazila s bojišta, a druga išla prema njemu. A sirijski i ruski novinari jučer su ušli u američku vojnu bazu kod grada Manbidža, koju su Amerikanci u žurbi napustili. Kao i svoje saveznike. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.