Trgovački lanci o K-bonovima u državnim tvrtkama: Nikada ništa, a nudimo sve da dobijemo taj posao!

"ZAR NE smatrate neobičnim da se uz naš porast prometa baš nijedna državna tvrtka nije odlučila za našu ponudu", replicirala nam je Nives Fett iz Ureda za odnose s javnošću iz tvrtke Spar Hrvatska odgovarajući na pitanje Indexa postoji li protekcija za neke tvrtke od strane državnih tvrtki kada je riječ o odabiru trgovačkog lanca za isplatu božićnica i uskrsnica u bonovima.

Spar Hrvatska: Bude nekada "pro forma" upita

Naime, pokušali smo istražiti posluju li i neki drugi trgovački lanci, a da nisu Konzum, s državnim tvrtkama te kako je moguće da se državne institucije gotovo u pravilu i bez natječaja odlučuju za samo jedan lanac. Povod za naše istraživanje bila je vijest iz državnog HEP-a koji već godinama dijele uskrsnice svojim zaposlenicima u Konzumovim bonovima.

Riječ je o bonovima u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna, a iz HEP-a tvrde da je jedini kriterij za bonove bila dostupnost trgovina za sve zaposlenike HEP-a. No, natječaja zapravo nije bilo, a čini se neki trgovački lanci nisu ni dobivali upite od državnih tvrtki da ima pošalju svoje ponude.

"Vrlo često se događa da dobijemo upite za koje odmah znamo da su poslani pro forma zbog načina na koji su formulirani ili na temelju uvjeta koje postavljaju", kažu nam iz Spara dodajući kako nemaju zapravo dokaza da se pojedina tvrtka protekcionira. No, sve je to, kako kažu, neobično.

Kaufland: Nikada ništa pa ni upit

"Što se tiče javnog ili državnog sektora, do sada se radilo o javnim ustanovama kao što su vrtići i škole, ali nikada nismo poslovali s nekom od državnih tvrtki s većim brojem zaposlenih ili s nekom državnom ustanovom, kao što su ministarstva ili agencije", kažu nam iz Spara Hrvatska koji se  nadaju da će se situacija ipak s vremenom promijeniti na bolje.

Predstavnike Kaufland Hrvatske pitali smo isto pitanje, odnosno postoji li protekcija u korist jedne tvrtke, no kažu nam kako su uvjereni da državna poduzeća zapravo daju prednost domaćim trgovačkim lancima.

"Posljednja ostvarena suradnja bila je s HEP-om 2010. godine. Do nastavka suradnje nije došlo zbog nedostatka interesa od strane HEP-a", kažu nam iz Kauflanda dodajući da nažalost od drugih državnih tvrtki nikada nisu ni imali poslovni upit za božićnicu ili uskrsnicu.

I trgovački lanac Billa ne može se pohvaliti da su trgovali s državnim tvrtkama u vidu bonova jer kažu nam da su zadnji puta poslovali još 2008. godine. Ponude za uskrsnice dobili su ove godine, no kažu nam da suradnja ni s jednom državnom institucijom nije uspjela. Uvijek bi državne tvrtke, kažu nam u Billi - odustali nakon što bi predali ponudu.  

Billa: U četiri godine ni jedna ponuda nije prošla unatoč svim pogodnostima

"Ne možemo komentirati način odabira tvrtki od strane državnih tvrtki s obzirom da nismo upoznati s njihovim kriterijima i parametrima odabira trgovačkog lanca s kojim će poslovati, no možemo ustanoviti, što je vidljivo iz prethodnih odgovora, da 4 godine nismo uspjeli uspostaviti suradnju bez obzira na višestruke pogodnosti koje nudimo prigodom realizacije posla", kaže nam na kraju Aleksandra Šobat iz Ureda za Odnose s javnošću Bille.

Ostali trgovački lanci poput Mercatora, odnosno Getroa, Lidla i Dione nisu nam odgovarali na upite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.