Mornar: Novca za veće plaće prosvjetara jednostavno nema

Foto: Hina

PROSVJETNI radnici najavili su štrajk, ukoliko ne dođe do povećanja plaća od 4 posto, donosi N1. Vedran Mornar za tu je televiziju kazao kako za taj njihov zahtjev jednostavno nema novca.

Sindikati očekuju da Ministarstvo pristane na njihov zahtjev, no resorni ministar kaže - nema se novca.

"Nadam se početku školske godine i vjerujem da će sindikati imati razumijevanja i razumjeti da 300 milijuna kuna jednostavno nemamo. Ja bih podsjetio da je naš proračun oko 11,5 milijardi kuna, od čega je preko 80 posto već rezervirano za plaće, a još milijardu kuna za socijalna davanja.

Mislim da je strašno velik postotak koji se izdvaja za plaće. Plaće prosvjetara nisu visoke, volio bih da budu veće. Mislim da je uspjeh što mi s tako malo sredstava uspijevamo održavati sustav. Slažem se da ima visokoobrazovanih ljudi koji imaju sramotno male plaće", rekao je Mornar.

Komentirao je i činjenicu da zagrebačko sveučilište nije ni u top 500 na svijetu, dok je beogradsko poraslo na ljestvici.

"Nešto se tu može i organizacijski popraviti, beogradsko sveučilište je poraslo kada je u svoju organizaciju uključilo institute. Ja se nadam da sada, kada vidimo da je bolje da su instituti dio sveučilišta, razum prevladati", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.