Video - Vettelu opet pole-position: Perez udario zid sa 280 km/h, Rosberg izletio s deset manje

PETI put ove sezone, ali i prvi kad je u pitanju utrka Formule 1 za Veliku nagradu Monaka, s čelne će pozicije u šestu utrku sezone startati aktualni svjetski prvak i vodeći u ukupnom poretku, Red Bullov Nijemac Sebastian Vettel.

Izborio je Vettel startnu poziciju broj jedan prije no što je, dvije i pol minute prije kraja završnog dijela treninga, tešku nesreću doživio 21-godišnji meksički pilot Saubera Sergio Perez. Pauza je trajala više od pola sata, a u preostalom vremenu Vettelovi konkurenti nisu uspjeli postići dovoljnu brzinu da bi ugrozili njegov rezultat.

Drugi će u sutrašnju utrku (14.00) započeti McLarenov Britanac Jenson Button, a treći Red Bullov Australac Mark Webber. Fernando Alonso, koji je dominirao tijekom svih triju slobodnih treninga, ostvario je tek četvrto vrijeme gotovo sa sekundom zaostatka za Vettelom.

Michael Schumacher u Mercedesu izborio je peto vrijeme ispred Masse, Hamiltona i Rosberga.

Rosberg izletio na slobodnom treningu

U osmoj minuti trećega slobodnog treninga na Velikoj nagradi Monaka pri jednom je izlijetanju Mercedesov bolid teško oštetio njemački F1-pilot Nico Rosberg. On je prošao bez posljedica.

Iz zasad nepoznatog razloga na ravnom je dijelu ulične staze u Monte Carlu 25-godišnji Nijemac izgubio kontrolu nad bolidom. Udario je desnom prednjom stranom u ogradu, potrgao si prednje krlilce i osovinu kotača, te nastavio kliziti. Izletio je pri brzini od 270 kilometara na sat.

Na zavoju je potom produljio ravno preko rubnika, te prilično jako udario u drugi dio ograde. Nakon toga se bez problema samostalno pridigao iz bolida i čitav krenuo prema boksevima. Ostaje za vidjeti hoće li mu mehaničari uspjeti osposobiti automobil za službeni trening uoči nedjeljne utrke, koji počinje u 14 sati.

Posljednji slobodni trening uoči šeste utrke sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1 ponovno je dobio Fernando Alonso, koji je dosad uvjerljivo najbrži u Kneževini. Ferrarijev je vozač u četvrtak, na prvim dvama treninzima, zauzeo drugo pa prvo mjesto.

Dobar je bio i njegov timski kolega Massa, koji je na trećemu slobodnom treningu ostvario treće najbrže vrijeme. Drugi je bio Jenson Button. Svjetski prvak Sebastian Vettel bio je četvrti ispred Schumachera, Hamiltona i Webbera.

Perez nije u životnoj opasnosti, vozači šokirani

Mladi F1-vozač Saubera Sergio Perez (21) stravično je izletio pri brzini od oko 280 km/h tijekom trećega, finalnog dijela kvalifikacijskog treninga za VN Monaka. Nije u životnoj opasnosti.

Nesreća se Meksikancu dogodila dvije i pol minute prije završetka treninga. Po izlasku iz tunela, na najopasnijem dijelu staze, nizbrdica s desnim zavojem prethodi oštrome polukružnom zavoju ispred kojeg treba oštro kočiti.

Pereza je po izlasku iz tunela sila zanijela u desnu stranu, te je desnim dijelom bolida pri maksimalnoj brzini (na tom dijelu staze do 280 km/h) udario u ogradu, smrskao kotače, te potom lijevom stranom nastavio kliziti prema izbočenoj barijeri na putu. Meksikanac je udarac dočekao spreman: objema se šakama držao za kacigu kako bi maksimalno zaštitio glavu prije udarca.

Trening je prekinut na preko pola sata. Medicinska se pomoć dugo ukazivala Perezu, dok su drugi vozači u strahu čekali vijesti o njegovu stanju.

Ubrzo je došla vijest da je Meksikanac pri svijesti i da razgovara s liječnicima. Prebačen je u kliniku koja se nalazi nedaleko mjesta njegova teškog izlijetanja. Žalio se na bol u glavi, ali je i istaknuo da želi nastupiti na nedjeljnoj utrci.

 

VN Monaka, službeni trening:

1. Vettel (Red Bull) 1:13.556

2. Button (McLaren) +0.441

3. Webber (Red Bull) +0.463

4. Alonso (Ferrari) +0.927

5. Schumacher (Mercedes GP) +1.126

6. Massa (Ferrari) +1.321

7. Hamilton (McLaren) +1.724

8. Rosberg (Mercedes GP) +2.210...

 

VN Monaka, 3. slobodni trening:

1. Alonso (Ferrari) 1:14.433

2. Button (McLaren) +0.563

3. Massa (Ferrari) +0.591

4. Vettel (Red Bull) +0.812

5. Schumacher (Mercedes) +0.877

6. Hamilton (McLaren) +0.953

7. Webber (Red Bull) +1.096

8. Alguersuari (Toro Rosso) +.2.184...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.