Video: Ekipa kojoj je dosta tragičnih scenarija ide po polufinale

PREOSTALO je još pet treninga i svega četiri dana do početka prvenstva. Tada će ekipa Jasmina Repeše pokazati je li konačno sazrjela da na velikom natjecanju iz kategorije potencijalnog iznenađenja prijeđe među legitimne kandidate za medalju. Nakon 40 dana priprema Hrvatska odlazi u Poljsku sa ciljem koji je odredio Repeša: ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Više nemamo prava propuštati velika natjecanja", kaže Jasko.

Za SP treba ući među šest najboljih ekipa  Europe i od Hrvatske se očekuje da ispuni taj cilj. No, intimna želja Repeše i njegovih igrača ipak je veća, oni konačno žele polufinale. Medalja s ovom ekipom, priznaje, bila bi kruna njegove karijere.

Nakon Pekinga, koji je bio prvi veći korak ove reprezentacije i europskih prvenstva prepunih "čudnih okolnosti", jasno je da se konačno očekuju plodovi politike o ekipi koja nema zvijezde, ali ima dobru klapu.

"Od ove momčadi primarno očekujem, što je i moja dužnost kao izbornika nacionalne selekcije, ali i moja želja običnog čovjeka, da na terenu izgledamo dostojno. Svaki igrač mora biti ponosan što igra za nacionalnu selekciju, moramo to pokazati na parketu i izvan njega. Što se rezultata tiče, očekujem da budemo u grupi od šest sedam reprezentacija koja u Poljsku idu s pravom da se nadaju borbi za prave stvari. No, to neće ovisiti samo o nama. Sjetite se i da faktor sreće često nije bio uz nas na prijašnjim natjecanjima, ovaj put to ne bi trebalo biti tako", razmišlja izbornik.

U četvrtak će u 13 sati Repeša i službeno objaviti putnike na Europsko prvenstvo. A sinoć smo i definitivno saznali da Marko Tomas nije među njima. Ruptura mišića predstavlja prevelik problem, a u momčad je upao Mario Stojić. S njim će se, u avionu koji polijeće u petak oko 13 sati, naći: Ukić, Kus, Popović, Vujčić, Rozić, Planinić, Banić, Nicević, Kasun, Prkačin te Lončar.

Hrvatska koju smo gledali na pripremnim utakmicama protiv Poljske i Slovenije uvelike se razlikuje od one koja je uzela naslov na Efes kupu.  A ostaje vidjeti kako ćemo izgledati u Poljskoj. Nema Tomasa, ali izbornik je već razradio taktiku.

"Tomas će nam nedostajati, posebno njegova igra u oba pravca. U obrani je radio  veliki posao".
Repeša priznaje i da je Planinić u zaostatku, što je normalno, s obzirom da je zbog ozljede pete propustio dio priprema. Izbornik vjeruje da će igrač koji je trebao biti pokretač njegove momčadi podignuti u narednih pet treninga.

Roko Leni Ukić, koji konačno svoje suigrače čini kvalitetnijima, ističe da se ne treba zanositi rezultatom na turniru "B" europskih momčadi, ali nema dvojbi da ćemo u Poljskoj forsirati agresivnu igru, s puno trke. Bit će to nešto drukčije od planiranog s obzirom da prvenstvo otvaramo s Izraelom, koji nakon dugo vremena dolaze bez naturaliziranih igrača. Makedonija je spoj mladosti i iskustva, a Grci, s novim izbornikom i novim sustavom, uz Španjolce su favoriti prvenstva.

"Vidjet ćemo u ponedjeljak kako izgledamo", opušten je Ukić.

"U Ankari smo bili dobri, ali to nisu protivnici iz prve grupe. No, mi smo dugo zajedno, već četvrto veliko natjecanje i moramo se prestati mučiti sa četvrtfinalima. Dosta je bilo tragičnih scenarija u kojima smo gubili utakmice, više se ne smijemo dovoditi u riskantne situacije. Moramo kontrolirati situaciju, a ne biti ekipa koja se provlači".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.