Stručnjak za doping: Kako bi si Vušković infuziju postavio? To teško rade i doktori

Foto: EPA

MARIO VUŠKOVIĆ (21), stoper hrvatske U-21 reprezentacije i HSV-a, suspendiran je na dvije godine jer je bio pozitivan na EPO sredinom rujna 2022. godine. Podsjetimo, testom obavljenim 16. rujna 2022. na treningu utvrđeni su tragovi EPO-a u urinu Marija Vuškovića, u uzorcima A i B. Klub je iskoristio pravo žalbe na odluku.

Problemi za Vuškovića, koji je u HSV-u od ljeta 2021. godine, krenuli su 15. rujna prošle godine. Na rutinskom dopinškom testu urina Vušković je bio pozitivan na eritropoetin (EPO), jednu od najdulje zabranjenih supstanci za poboljšavanje performansi. Njemački nogometni savez (DFB) ga je dva mjeseca kasnije privremeno suspendirao dok slučaj ne završi.

B nalaz potvrdio rezultate A nalaza

U DFB je mjesec dana kasnije, 15. prosinca prošle godine, stigao i nalaz testiranja B uzorka, koji je potvrdio pozitivan nalaz A uzorka, što je Vuškovića bacilo u ozbiljne probleme. On se DFB-u prvo obratio pisanom izjavom u kojoj je tvrdio da je nevin, a to je kasnije izrekao i na sudu u Frankfurtu.

U međuvremenu je otputovao na poligrafsko testiranje u Englesku, a Bild je objavio da je prošao detektor laži, odnosno da je vjerojatnost da je namjerno koristio doping manja od jedan posto. To Vuškoviću nije previše koristilo jer rezultati poligrafskog testiranja nemaju pretjeranu težinu na njemačkom sudu.

Fučkar: Istraživanje nije provedeno kako treba

Dr. Božidar Fučkar, osnivač hrvatske antidopinške kontrole, izjavio je u razgovoru za HRT kako smatra da Vušković ima izglede u žalbenom postupku: 

"Vjerojatno dopinška kontrola koja to vodi mora shvatiti da on to nije mogao tehnički izvesti. To je medicinski zahvat koji rade liječnici i medicinske sestre, i one to teško naprave, a gdje će on sebi infuziju postaviti. Znači, u tim dopinškim kontrolama se negdje napravila nekakva greška. Po meni, to istraživanje nije provedeno kako treba i normalno je da se tuži dalje, on to nije sam uzeo."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.