Friteze na vrući zrak su hit: Pronašli smo jedan model snižen za čak 1200 kuna

Foto: Amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

FRITEZE na vrući zrak su sve popularnije u zadnje vrijeme, dok one klasične praktički više nitko ni ne spominje kada su u pitanju mali kućanski aparati. Inflacija, poskupljenje ulja, ali i zdraviji način života promijenili su nam navike. Sve više ljudi pazi što jede i na koji način si priprema hranu. Hrana pržena u dubokom ulju možda je ukusna, ali nije zdrava i toga smo danas svjesniji više nego ikada. 

Ne prže hranu

Iako se zovu friteze, one zapravo ne prže hranu. Friteze na vrući zrak koriste ventilatore, kao i mehanizme grijanja koji im omogućuju da funkcioniraju poput klasičnih pećnica u kojima zrak brzo cirkulira. Hrana pripremljena u takvoj fritezi sliči onoj prženoj u dubokom ulju, ali je zdravija jer ulja nema ili se dodaje svega jedna do dvije žlice. 

Većina friteza na vrući zrak dolazi s već podešenim postavkama za kuhanje jela poput mesa, ribe, krumpira, kolača i sl. Uz friteze uglavnom se dobije knjižica s uputama u kojoj, osim tehničkih stvari, možete pronaći savjete poput predložene temperature na kojoj se treba peći pojedino jelo pa sve do vremena pečenja, kao i ostale savjete vezane uz kuhanje.

Prednosti i mane friteza na vrući zrak

Neke od prednosti friteza na vrući zrak su:

  • jednostavno se čiste
  • lako se koriste
  • sigurne su
  • hrana pripremljena u njima je zdravija.

Mane su im:

  • pojedini modeli friteza na vrući zrak mogu biti poprilično skupi, posebno oni modeli koji imaju dovoljan kapacitet za veće obitelji
  • ako niste do sada posjedovali fritezu na vrući zrak, trebat će vam neko vrijeme dok ne otkrijete optimalne postavke i vrijeme pečenja za pojedino jelo kako bi vam hrana svaki put ispala ukusna
  • pojedini modeli su glomazni i zauzmu puno radne površine.

Odlučili smo istražiti koji su najprodavaniji modeli friteza na vrući zrak te koje su dobile najbolju ocjenu, odnosno najviše pozitivnih recenzija od kupaca. Fokusirali smo se na modele s povoljnijom cijenom ili one koji su na popustu, a dobili su visoku ocjenu. Evo što smo pronašli i odabrali. 

Princess Aerofryer

Ova friteza na vrući zrak ima preko 29 tisuća recenzija te je dobila ocjenu 4.5 od 5. Princess Family Aerofryer ima digitalni zaslon sa 7 unaprijed programiranih postavki pa tako pritiskom na gumb birate opciju za pomfrit, meso, ribu, škampe, piletinu, odreske ili peciva. Temperaturu možete ručno regulirati, a kreće se od 80 do 200 stupnjeva Celzijevih. 

Košarica za prženje ima promjer 24 cm, tako da odjednom možete pripremiti 1.5 kg krumpirića ili hranu za do 9 osoba. Košara i ladica su odvojive te se mogu prati u perilici posuđa. Osim toga, ova friteza ima protuklizne nožice te neće skliznuti s radne površine. Još jedna sigurnosna mjera je zaštita od pregrijavanja.

Snižena je za 17% te joj je cijena na sniženju 675.29 kuna.

Možete je pogledati ovdje

Tefal EY4018

Ovaj kompaktni model idealan je za one kojima su veći modeli friteza na vrući zrak preglomazni. Tefalova XL friteza dobila je ocjenu 4.5 od 5. Radi se o XL fritezi s kapacitetom od 4.2 litre. Ima automatski program od 8 postavki, digitalni zaslon te mjerač vremena. U njoj možete pripremiti do 6 porcija jela, ona uz prženje na vrućem zraku nudi i mogućnost roštilja i pečenja.

Također, ima automatsko zvono, kao i automatsko isključivanje. Rešetka joj je uklonjiva kako bi se lakše očistila. Osim toga, ima i kontrolu temperature. 

Trenutna najpovoljnija cijena koju smo pronašli je 660.83 kune.

Možete je pogledati ovdje

Tefal YV9708 ActiFry Genius XL 2-u-1 

Tefal friteza na vrući zrak ima više od 800 pozitivnih recenzija te je dobila ocjenu 4.5 od 5. Ima dva područja za kuhanje, odnosno veću i manju posudu, koje se mogu postaviti jedna na drugu. Uključuje i dodatnu ploču za roštilj. Friteza ima automatsku kontrolu temperature, što omogućava prženje s malo masnoće. Ima 9 automatskih programa na ekranu koji je osjetljiv na dodir. 

Isto tako ima i funkciju održavanja topline, kao i automatsko zaustavljanje kada se poklopac otvori. Ima i timer sa zvučnim signalom. ActiFry posuda, ploča za roštilj i poklopac mogu se skinuti i prati u perilici posuđa. 

Trenutno je snižena za 41% te joj je cijena na sniženju 1801.80 kuna.

Možete je pogledati ovdje

Cosori Air Fryer 5.5L XXL

Ovaj model ima čak 87.000 recenzija te je dobio ocjenu 4.7 od 5. Osim toga, Cosori friteza s vrućim zrakom dobila je nagradu Red Dot Award 2019. godine. Istaknuli su poseban kvadratni dizajn koji bolje pristaje radnoj površini, kao i 5.5-litarsku XXL četvrtastu košaru koja je veća od uobičajenih modela te nudi više prostora od košare okruglog dizajna. 

Friteza ima LED zaslon s 11 unaprijed programiranih postavki koje se mogu odabrati pritiskanjem zaslona osjetljivog na dodir. Ova friteza na topli zrak ima prostor za kuhanje od 6 litara i košaru od 5.5 litara. Namijenjena je obitelji od 5 do 6 osoba. Njezina košara za pečenje može se prati u perilici posuđa, a ručka joj se ne zagrijava. Ima i zaštitu od pregrijavanja i automatsko isključivanje.

Trenutno je na malom sniženju od 7% te na sniženju košta 976.16 kuna. 

Možete je pogledati ovdje

Philips HD9762 / 90 Airfryer XXL

Philips friteza ima preko 4000 recenzija te je dobila ocjenu 4.8 od 5. Radi se o fritezi XXL obiteljske veličine s digitalnim zaslonom te 5 unaprijed postavljenih programa kuhanja. Osim toga, ima QuickClean funkciju, kao i onu za održavanje topline jela. Prikladna je za pripremu hrane za 4 do 5 osoba. 

Trenutno je snižena za 21% te joj je cijena na sniženju 2020 kuna.

Možete je pogledati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.