Puding od anđela: Najfiniji ne-kolač koji ćete probati ovih blagdana

Foto: Privatne fotografije

POSTOJE ljudi koji super rade kolače. Kiflice su im prhke, medenjaci mekani, makovnjače sočne... A postoje i ljudi kolače znaju samo pojest i ne znaju napraviti ništa.

Ovaj recept je za jedne i druge.

Pogotovo za ove druge.

Jednostavan je, fin je, i najvažnije od svega - fotogeničan je.

Vidi.



Nemoj glumiti da ti to nije važno, važno ti je.

A i lijepo je, čak i ako ti stvarno nije važno, lijepo je kad je nešto lijepo. #Aristotel

Prije nego što krenem, nekoliko servisnih informacija.

Prvo, ovo nije kolač nego panna cotta.

Ako slučajno ne znaš što je panna cotta, to je kao puding od anđela. Jedan od onih deserata koje možeš pojest nakon što si se već natrpao kolačima jer je lagan, prozračan i ostale riječi koje ljudi rijetko govore u stvarnom životu, osim kad pričaju o kolačima.

Drugo i najvažnije - ovo nije prava panna cotta.

To govorim zato što znam da će se sigurno naći netko tko će me opomenut da se panna cotta tako ne radi i da je to sve potpuno krivo, pa je bolje da odmah riješimo tu nedoumicu.

Ovo nije prava, ORIGINALNA panna cotta.

Ali je najfinija koju sam ikad probala.

I najfinija koju su probali svi ljudi kojima sam ju poslužila.

Većina panna cotta koje sam probala u restoranima su bile ili kisele, ili teške, ili krajnje nezainteresirane.

Ja ih zovem Mariah Carey panna cotte jer misle da je dovoljno da se samo pojave i budu bijele i mekane.

A nije dovoljno.

Ja od panna cotte želim da mi stvori osjećaje kakve mi je stvarao Boris Novković kad sam išla u školu, onda kad smo svi bili zaljubljeni u njega.

A ova mi to radi.

I najvažnije od svega, znat će ju napraviti i najnetalentiranija osoba za kolače jer je dovoljno da imaš lonac, par sastojaka i ruke.

Krenimo, znam da previše pričam.

Od sastojaka ti treba:

500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za kuhanje (ja najviše volim ono koje se zove suprotno od Sporo&Odvratno, ne smijem ih reklamirati ali mislim da je jasno. Može i neko drugo, ali meni je ovo najdraže jer ima bogatu teksturu).
150 g šećera
2 vanilin šećera
2 vrećice mljevene bijele želatine (možeš i listiće želatine ali ja nikad nisam, ovo mi je draže)
smrznuto voće, tipa maline ili šumsko (ovo ni ne moraš ako ne želiš)

To je to, sad kreće kompleksni proces izrade.

Uzmi lonac. (Čisti lonac, štajaznam, ima nas svakakvih).

Stavi u njega pola litre mlijeka.

Stavi i pola litre vrhnja za kuhanje.

Zagrij na laganoj vatri.

Sad bi ti u ozbiljnom receptu netko napisao “miješajte pjenjačom” ali ja neću jer a) možda nemaš pjenjaču, b) možda imaš pjenjaču a ni ne znaš da ju imaš jer ne znaš šta je to, c) možeš miješati bilo čime osim prstom, tako da miješaj čime god želiš.

Važno je da tu i tamo promiješaš jer se mlijeko voli zalijepiti za lonac, a to nitko ne želi.

Kad vidiš da se situacija malo zagrijala, dodaj šećer i vanilin šećer pa opet to sve lijepo promiješaj.

Važno je da se šećer otopi.

Kad skužiš da se šećer otopio, a to će se dogoditi jako brzo jer je šećer takav, vrijeme je za želatinu koja te već spremno čeka u šalici iako sam ti na početku zaboravila reć da ju treba izraditi.

Piše ti na vrećici kako točno - staviš 4 ili 5 jušnih žlica vode (ovisno o proizvođaču) u šalicu, istreseš unutra želatinu, promiješaš i gotova je za tipa 5 minuta.

Uglavnom, ukupno će ti trebati dvije vrećice želatine, a kad su spremne (a spremne su kad se stvrdnu, odnosno zgusnu), ubaci ih u vruću kombinaciju mlijeka i vrhnja za kuhanje.

Sve opet lijepo izmiješaj, da se poveže, tj. da se želatina otopi.

Tad već možeš i ugasiti vatru, ne treba to zakipjet (možda čak ni ne smije, ne znam), važno je samo da je dovoljno toplo da se želatina otopi.

Pusti da se malo ohladi, tipa 5 minuta i onda sve to preseli u kalupe.

Možeš u kakve god želiš.



Ja imam ovaj silikonski u obliku pahuljice iz onog dućana koji radi s Heidi Klum, ali možeš ga staviti u što god želiš.

Tipa u male zdjelice, znam da ne moram napisat “male” ispred zdjelice jer se podrazumijeva da je deminutiv mali, ali želim.

Sve to onda ide u frižider na hlađenje jer se mora stisnut.

Ne znam koliko točno treba, mislim da je dosta i par sati, ali ja uvijek ostavim preko noći da budem sigurna da se stisnulo.

Što se tiče preljeva - ja ponekad napravim umak od malina ili nekog drugog smrznutog voća (zagriješ na šećeru dok ne postane sirupasto i to je to).

Meni je fina kombinacija hladne panna cotte i vrućeg umaka od voća, ali većina ljudi koje znam voli kad je umak hladan, pa ga napravim ranije.

Ali fino je i bez ičega.

Kako god želiš.

Važno je da ti ne padne na pod.

To je to.

Puding od anđela.

Stigneš ga još napraviti.

Sretan Božić!

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.