JEDNA od prvih stvari koje nam svima padnu na pamet kad se spomene Francuska je croissant. No, zanimljivo je da on uopće ne potječe iz zemlje za koju ga vežemo. Croissant je izvorno bečki proizvod koji je, prema Larousse Gastronomique, nastao 1683. nakon turske opsade Beča. Tada je budni pekar čuo dolazak Turaka i dao znak za uzbunu te spasio grad, a u čast te pobjede osmislio je pecivo u obliku polumjeseca, simbola Osmanskog carstva. Za popularnost te delicije u Francuskoj zaslužna je Maria Antoaneta. Tako je to bečko pecivo postalo croissant (croissant de lune, franc. polumjesec) i osvojio svijet. Nije mu odoljela ni Audrey Hepburn u filmu "Doručak kod Tiffanyja", a ako je to i vaše omiljeno društvo za doručak isprobajte ovaj recept i uživajte u home made croissantu.
Sastojci
1 kg brašna (50 dag glatkog, 50 dag oštrog)
7dl toplog mlijeka
1 svježi kvasac ili 2 vrećice suhog
1 žlica šećera
1 žlica soli
3 žlice ulja
1 margarin
1 jaje
Priprema
Sat vremena prije pripreme margarin izvadite iz frižidera da malo omekša. Rastopite kvasac sa žličicom šećera u 2 dl toplog mlijeka i pustite da odstoji 10min. Izmiješajte brašno i margarin, dodajte sol, ostatak mlijeka i kvasac pa umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga folijom i stavite u frižider na 4 sata ili preko noći. Izvadite tijesto iz frižidera i još jednom premijesite. Tijesto razdijelite na 4 jednaka dijela oblikujući kuglu. Svaku kuglu razvaljajte I oblikujte krug promjera 40cm. Oštrim nožem krug razrežite na osmine a dobivene trokute zarolajte od šireg kraja prema užem. Oblikujte polumjesece i posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje u razmaku od 4 cm. Premažite ih umućenim jajetom s malo soli i stavite na 2 sata u pećnicu koju ste zagrijali na 50 stupnjeva da udvostruče svoju veličinu. Izvadite ih iz pećnice i ohladite, a pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Ponovno ih premažite jajetom umućenim s malo vode i pecite 25 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.