Zdrava hrana koja loše utječe na njegove "plivače"

Foto: GANT

VRIJEME je za obnavljanje šoping liste.

Iako već znaš da su voće i povrće glavni sastojci svake zdrave prehrane, mogla bi te iznenaditi vijest da ove namirnice nisu tako dobre za njegove "plivače". A za to slobodno možeš okriviti pesticide.
 
Nedavno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Human Reproduction, otkrilo je kako muškarci koji jedu proizvode s najvišim razinama pesticida, imaju i niži ukupni broj spermija.
 
Istraživači su pritom proučavali ukupno 338 uzoraka sjemena, muškaraca u dobu između 18 i 55 godina te su pratili što su sudionici jeli, grupirajući hranu u skupine s visokim, umjerenim i niskim udjelom pesticida. Npr. špinat, jabuke i kruške spadaju u skupinu s visokim udjelom, a grejp, grah i luk u skupinu s niskom razinom pesticida.
 
Muškarci koji su jeli najmanje količine voća i povrća s puno pesticida, imali su u prosjeku 171 milijun spermija po ejakulaciji, a muškarci koji su jeli puno pesticida s namirnica samo 86 milijuna. "I žene bi trebale biti svjesne ovih rezultata. Razna druga istraživanja otkrila su kako bi pesticidi mogli utjecati i na zdravlje žena", upozoravaju stručnjaci.
 
Drugim riječima, kad god to možeš, biraj organsku hranu. A ako to nije moguće, dobro peri voće i povrće.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.