Poboljšaj svoje mentalno zdravlje

SVI odlazimo doktoru kad imamo problema s fizičkim zdravljem, no što je s mentalnim zdravljem? Na održavanje potonjeg često zaboravljamo, a kad i osjetimo da imamo neki problem, redovito ga rješavamo sami. Donosimo ti par natuknica koje će ti pomoći u održavanju tvoje psihe zdravom:

Preuzmi odgovornost za svoje izbore

U svakoj situaciji imamo izbor. Možda se ne radi o "dobrim" izborima ili pak onima koji se nama sviđaju, no oni svejedno postoje. Osjećat ćeš se snažnije u trenutku kad prihvatiš da ono što radiš, radiš isključivo zato što si tako odabrala.

Moć percepcije

Često izmišljamo priče vezane uz događaje i ljude koje nemaju veze sa stvarnošću. Te su priče samo produkt naše interpretacije. Ako često padaš pod negativan utjecaj vlastitih priča, promijeni način razmišljanja i stavi ga u pozitivniji kontekst.

Pronađi ravnotežu

Sve što ti se događa ima svoje pozitivne i negativne strane u podjednakom omjeru. Problem je ponovno u našoj percepciji. Navikli smo stvari okarakterizirati kao dobre ili loše, pozitivne ili negativne, bolne ili one koje nam donose užitak. Istina je da su obje strane uvijek prisutne.

Razlikuj ono zbog čega se osjećaš dobro sad i ono zbog čega ćeš se osjećati još bolje kasnije

Nerijetko se upuštamo u borbu između onog što želimo sad i onoga što zapravo želimo. Generalno gledajući, oni koji odgađaju svoje užitke redovito su sretniji od onih koji žive u trenutku.

Prihvati druge onakvima kakvi jesu

Ljudi nisu skloni mijenjanju svoje osobnosti, a pogotovo to nisu spremni učiniti zbog nekog drugog. Dakle, pokušavaš li nekoga promijeniti, zauzvrat ćeš dobiti samo nezadovoljavajući osjećaj frustracije. Ne sviđa li ti se ponašanje neke osobe, najbolje bi bilo da ju ne kontaktiraš uopće ili kontakte svedeš na minimum.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.