Foto: Shutterstock
ZAŠTO umjesto uobičajenog doručka jutros voljenu osobu ne bi iznenadila ukusnim i toplim američkim palačinkama?
Ove "pufnaste" palačinke odličan su doručak, desert ili čak slatka večera, a možeš ih premazati čokoladnim namazom, pekmezom, medom i cimetom ili pak poslužiti uz šlag i voće.
Ovaj recept dovoljan je za 2 osobe (svakoj 3 palačinke), a želiš li napraviti više palačinki, jednostavno udvostruči ili utrostruči sve količine.
VAŽNA NAPOMENA: američke palačinke manje su od onih koje se inače jedu u Hrvatskoj pa nemoj smjesom puniti cijelu tavicu! Trebale bi biti veličine jaja na oko.
Što ti je potrebno:
135 grama brašna
1 velika žlica praška za pecivo
1 mala žlica soli
2 velike žlice šećera u prahu
130 ml mlijeka
2 velike žlice otopljenog maslaca
1 veliko jaje
Postupak:
1. Pomiješaj brašno, šećer, sol i prašak za pecivo u velikoj zdjeli
2. U drugoj zdjeli istucite jaje i umiješajte mlijeko
3. Otopite maslac na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici 20-30 sekundi te dodajte u mješavinu jaja i mlijeka
4. Tekuću mješavinu ubacite u suhu mješavinu te dobro promiješajte vilicom, a zatim i mikserom pola minute da dobijete glatku smjesu
5. Na tavi zagrijte malo ulja i zatim šefljom nanosite smjesu. Nemojte stavljati previše ulja!
6. Za početak pecite palačinke jednu po jednu kako se ne bi spojile, kasnije možete i po dvije u tavi
7. Na svakoj strani pecite minutu do minutu i pol te zatim pažljivo okrenite i zapecite na drugoj strani
8. Nadjev (pekmez, med ili čokoladnu smjesu) možete staviti na svaku palačinku, ili samo na vrh "tornja"
9. Uživajte!