Znate li koja hrana deblja vašu djecu?

Foto: 123rf
 
NISAM ljubitelj popisa - "Hrana koju ne bi smjela jesti vaša djeca!", naslovi koji  su preplavili internet ovih dana. To sve zvuči tako nepotrebno ekstremno, tako strašno,  da u konačnici izaziva strah. Imamo  također raznih varijacija ovog popisa: "Hrana koju nikada ne bi trebali dati svojoj djeci!", koji dodaje dodatni osjećaj krivnje i brige za dobru mjeru. Piše Sally Kuzemchak, nutricionist, autor, pedagog, i mama dvoje djece.
 
Tako sam bila obeshrabrena vidjevši ovaj naslov prošlog tjedna: "Najgore namirnice kojima možete hraniti na svoju djecu" u Washington Postu. No, umjesto da bude popis zabranjenih namirnica, ono opisuje nedavno istraživanje  koje postavlja prilično zanimljivo pitanje: Može li određena hrana i piće biti krivo za dodatno debljanje kod djece?
 
Znanstvenici su pratili više od 4.600 djece u Velikoj Britaniji. Pratili su njihovu prehrane i druge čimbenika u dobi od 7, 10 i 13 godina. U svojim nalazima, objavljenim u časopisu Health Affairs. Namirnice koje su izdvojili da više utječu na debljanje su čips , pohana riba, mesne prerađevine, pomfrit, slastice i slatka pića.
 
Zašto bi ove namirnice dovodile do prekomjerne tjelesne težine više od drugih? Znanstvenici su uočili neku sličnost u svim tim namirnicama.
 
Visoke kalorije, ali ne jako zasitne.
 
Namirnice koje su "jake energetski " imaju puno kalorija, ali ne zasite mnogo, tako da te               namirnice imaju tendenciju da se jedu u velikim količinama. U istraživanju, čips (visoke  kalorije, ali hranjivim tvarima siromašan i malo vlakana) je bio povezan sa debljanjem -a običan krumpir (punjenje, hranjiv i bogat vlaknima) nije bio.
 
Visok udio dodanog šećera.
 
Zaslađena pića su posebno problematična, jer piće ne može zadovoljiti kao hrana. Dakle, mozak ne registrira da ste konzumirali mnogo kalorija i da ste siti.
Visoki glikemijski indeks. 
Ove namirnice uzrokuju veću navalu šećera u krvi i inzulina, što može izazvati više želje za hranom.

Malo vlakana. 
 
Rafinirane žitarice (i hrana koja se radi s njima kao desert) imaju malo vlakana, a ne ostvaruju osjećaj sitosti. Vlakna ubrzavaju probavu, što vas može dovesti brže do osjećaja sitosti  te tako može spriječiti prejedanje.
 
S druge strane, namirnice koje manje debljaju imaju visoki udio bjelančevina, kao cjelovite žitarice i žitarice sa mnogo vlakana za doručak. Oboje,  protein i vlakna su prikazani u istraživanju kao vrlo pozitivne.
 
Dakle, to znači da čips i pomfrit pripada popisu  "hranu koju nikada ne bi trebali dati svojoj djeci!"? Ja ne mislim tako. Mislim da djeca (i odrasli) mogu jesti ove namirnice povremeno, bez brige. Ali temelj svake prehrane treba uvijek biti svježa, minimalno procesirana hrana. To znači svježu ribu jesti puno češće nego smrznute riblje štapiće, pečeni krumpir mnogo češće nego pomfrit, a voće i povrće u međuobroku češće nego čips.
 
Sally Kuzemchak,  je registrirani nutricionist, autor, pedagog, i mama dvoje djece, koja piše blog u Real Mom Nutrition. Surađivala je s „Kuhanje svjetlo“ na Dinnertime Survival Guide, kuharica za zaposlene obitelji.
 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.