Oduševi ukućane: 10 tajni ukusnog, brzog i zdravog kuhanja!

Foto: Shutterstock
 
KAKO bi pravi obiteljski obrok bio zdrav, a klincima ukusan ponekad nam se čini da je potrebno imati specijalne moći. Uvijek si možete priuštiti malo varanja, pa ispeći muffine od gotove smjese kupljene u dućanu, no kvalitetne obroke skuhane kod kuće teško će zamijeniti bilo koji obrok u restoranu.
 
Posvetite pažnju odabiru namirnica
 
Prilikom odabira namirnica vodite se onom najpoznatijom izrekom o kvaliteti hrane: Birajte namirnice koje najkraće putuju od trenutka kad su ubrani do vašeg tanjura. Što su namirnice „egzotičnije“ i što više puta presjedaju u transportu do vašeg tanjura veća je i količina pesticida koji su korišteni kako bi biljke taj put preživjele.
 
Ne moraju sve namirnice biti svježe
 
Pobrinite se da namirnice koji čine osnovu jela uspijete nabaviti svježe, no ako vam trenutno nije dostupan svježi češnjak ili list peršina slobodno ih zamijenite sušenim.
 
Na vrijeme nabavite namirnice
 
Napravite popis namirnica i plan koji dan ćete ih iskoristiti kako bi izbjegli kvarenje i bacanje hrane. Također, ovako ćete izbjeći situaciju kada uvečer kuhate za sljedeći dan, dućani ne rade, a vi nemate gdje kupiti neku od glavnih namirnica.
 
Bilježite recepte kojima ste zadovoljni
 
Kako se ne bi izgubili u moru papira sa djelomično napisanim receptima najbolje je odmah nakon pripreme jela s kojim ste vrlo zadovoljni napisati točan recept u bilježnicu u kojoj će biti zapisani samo recepti s kojima ste zadovoljni. Tako se nećete naći u situaciji nakon nekoliko tjedana ili mjeseci da se više ne sjećate po kojem receptu ste kuhali.
 
 
Neka kuhanje bude zabava
 
Potrebno je vremena i truda kako bi se naučile osnove kuhanja koje će vam omogućiti da na kuhanje ne gledate kao na obvezu, već način da svojim ukućanima pružite zabavu na tanjuru. U one dane kada imate vremena eksperimentirajte sa novim namirnicama i novim receptima.
 
Unaprijed pripremite jela koja se dugo kuhaju
 
Jela koja zahtijevaju dužu termičku obradu pripremajte vikendom, najbolje ih je staviti kuhati/peći odmah ujutro i nastaviti sa ostalim aktivnostima koje imate u planu (čišćenje, priprema kolača ili slično). Kada završite sa svime ostalim i vratite se u kuhinju jelo će već biti gotovo.
 
Usavršite pojedine recepte
 
Ako vam se neki recept sviđa, ne bojte se ponoviti ga sljedeći dan i dodati nove namirnice. Ukućani vjerojatno neće ni primijetiti, a vi ćete usavršiti recept.
 
Ne bojte se pogrešaka
 
Osim ako niste zašećerili meso, većina ostalih pogrešaka se lako može usput ispraviti malenim trikovima. Previše zasoljenoj hrani dodajte krumpir kako bi upio višak soli, zagorenom komadu mesa odrežite rubove i poslužite unutrašnjost i još mnogi drugi.
 
Prilagodite namirnice
 
Ako neće svi članovi obitelji jesti u isto vrijeme prilagodite namirnice tome. Izbjegnite krumpir koji se ne preporučuje podgrijavati, pa koristite rižu ili tjesteninu.
 
Pojednostavite kuhanje
 
Koliko god uživali u kuhanju, kada ste u žurbi trebaju vam brzi, ukusni i zdravi obroci. Za komplicirane recepte pronađite vremena tijekom vikenda.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.