Mame koje žive s kućnim ljubimcima rađaju zdraviju djecu

Foto: 123rf

MNOGI mlađi parovi koji još nisu dobili bebu vrlo si često znaju nabaviti psa, ili - još možda i češće - u nastojanju da dobiju bebu premišljaju se nabaviti psa (i druge kućne ljubimce) ili ne. Pa ako ste i vi jedni od takvih parova, ili spadate u onu treću opciju - već imate i dijete i ljubimca, ali planirate još jednu bebu pa se premišljate hoće li bebici smetati ljubimac - znanstvenici za sve vas naime imaju jednu jako dobru vijest. 

A oni kažu - čemu premišljanje kada je najbolje imati i jedno i drugo. I psa i bebu! I to ne samo zato što su tako slatki dok su mali već zato što kućni ljubimci mogu utjecati čak i na bebino zdravlje prije nego se bebica uopće rodi. 

Prema studiji koju su radili stručnjaci sa Sveučilišta Alberta u Kanadi, a u koju su uključili 700 novorođenih beba i njihovih majki, a studiju su provodili u razdoblju od tri godine. 

Njome su htjeli povezati utjecaj kućnih ljubimaca na zdravlje ljudi, posebno djece, koja s njima žive. No u studiju nisu bili uključeni samo mame i bebe koje žive s ljubimcima, već i oni koji ih nemaju, ili su ljubimci s njima živjeli prvih nekoliko mjeseci bebinog života. Čak su u obzir uzeli i zaključke od onih mama koje su za vrijeme trudnoće bile u svakodnevnoj blizini kućnih ljubimaca, ali njih nakon rođenja bebe više nije bilo. 

A zaključak je iznenađujući. Naime - znanstvenici su proučavala uzorke stolica beba te su u njima našli dvoje izuzetno korisne crijevne bakterije - Ruminococcus i Oscillospira - obje prisutne u djece koja su bila izložena kućnim ljubimcima. A te dvije vrste crijevnih bakterija imaju i dvije vrlo korisne značajke - prva je povezana s puno manjim rizikom od pretilost u manje djece, a druga se povezuje kao prevencija od alergija. 

Za ovu drugu pozitivnu stranu suživota s kućnim ljubimcima vjerojatno znate i otprije no ono što je ova studija pokazala zanimljivo je još u jednom slučaju. 

Naime, kućni ljubimci jako dobro utječu na zdravlje beba, čak i onih beba koje kada se rode stignu doma gdje nema životinja, ali ako je mama tijekom trudnoće boravila dosta vremena u blizini kućnih ljubimaca već je samim time bebica još u trbuhu dobila ove spomenute dobre bakterije te samim time i prije rođenja stvorila blagu otpornost na ova dva spomenuta zdravstvena problema. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.