Klinci na čudan način poimaju starenje

Foto: 123rf

ZNATE li kako klinci poimaju starenje? U krajnju ruku, malo neobično.  

Skrivene misli i rečenice koje klinci ponekad izjave (na bilo koju temu) često nas fasciniraju, a sad imamo priliku doznati malo o tome kako djeca poimaju starenje.

Što je za njih staro, kako oni stare i čemu služe rođendani, o tome su nedavno istraživali stručnjaci sa Sveučilišta u Teksasu, a rezultati njihova istraživanja objavljeni su u časopisu Imagination, Cognition and Personality. 

Prema njihovim saznanjima, djeca u dobi od 3 do 5 godina vjeruju da su rođendanske zabave razlog zbog kojeg starimo (i mi i oni) i ako nismo slavili rođendan, znači da nismo ni stariji. 

Istraživanje je provedeno u dva dijela. 

U prvom su djeca morala poslušati tri priče. U prvoj priči glavni lik nije imao rođendansku proslavu, u drugoj je glavni lik ima dvije proslave, a u trećoj se uopće nije spominjala proslava, ali je naglašena činjenica kako će glavni lik upravo navršiti tri godine.

Kad su im ispričane sve tri priče, stručnjaci su zamolili djecu da pogode koliko glavni likovi iz priča imaju godina. 

Ono što su otkrili jest to da je gotovo 38 posto djece krivo računalo njihovu dob te su pogrešno zaključili kako je onaj iz druge priče, onaj s dvije proslave, odmah ostario za dvije godine dok lik iz priče bez proslave uopće nije odrastao. Zanimljivo je da su u trećoj priči, u velikoj većini shvatili kako lik ima tri godine, iako on nije imao proslavu kojom mu je "dodana" godina. 

U drugom dijelu istraživanja, istraživači su djeci pričali priču o ženi koja nije htjela ostarjeti, a nakon male rasprave o priči, čak je 71 posto djece odgovorilo kako ne vide u čemu je problem jer ako gospođa ne želi starjeti, neka onda i ne stari. Kako bi to bilo slatko, zar ne? 

Istraživanjem je otkriveno i to da djeca tek u dobi od oko sedam godina počinju shvaćati da je starenje kontinuirana stvar i da naša dob nema veze s tim slavimo li ga ili ne.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.