Kakvi sve virusi haraju vrtićima, prepoznajte ih i djelujte u skladu s njima

Foto: 123rf

POČETAK svake (pred)školske godine obilježavana nažalost i jedna malo manje lijepa strana vrtića - respiratorne, mahom virusne infekcije koje su nažalost neminovne kada pričamo o većim kolektivima kao što su vrtići.

Jednostavno - djece je previše, a s obzirom da njihov imunitet još uvijek nije onoliko jak koliko se roditelji često nadaju, tako se virusne infekcije nezaustavljivo šire i prelaze s djeteta na dijete. No iako su cureći nosići, kašalj pa i temperatura mala noćna mora svakog roditelja, ima u njima i nešto dobro. jednostavno - djeca njima stvaraju imunitet i svako dijete jednostavno mora proći i tu fazu života.

No tih vrtićkih virusa čini se, stvarno je puno i ponekad je jako teško razlučiti radi li se o najobičnijoj prehladi ili je u pitanju nešto "veće".

S obzirom da su simptomi manje više slični - sekret iz nosa koji neprestano curi, a ima ga od prozirnog do gustog, i kašalj koji može biti suh ili produktivan, teško je prepoznati što je doista na stvari. No, dok god dijete nema temperaturu i općenito je dobrog stanja - ne odbija jelo, dobro spava, zaigrano je, razloga za brigu doista nema.

Kako se infekcije šire

Bliski kontakt, kapljično širenje tijekom kihanja i kašlja i poznato dječje stavljanje igračaka u usta najčešći su razlozi što se infekcije munjevito šire, ali i ne samo to. Počeli su hladni dan i zrak u prostoriji jednostavno se ne provjetrava dovoljno, pa je suh i topao što dodatno potpomaže razvoj virusa i jaču iritaciju sluznice nosa.

Djeca u toj dobi još uvijek nemaju zreo imunitet, posebno djeca u dobi od 2 do 5 godina koji su samim time i podložnijim čestim infekcijama, a tu su i lagani psihički simptomi s obzirom na tugu zbog odvajanja od roditelja, što sve zajedno dosta utječe na njihov imunitet.

No moramo naglasiti da je više od 90 posto infekcija uzrokovano virusom te se one ne liječe antibioticima čak i ako u njihovim nosićima i grlu iskoči stafilokok, streptokok i ostale bakterije koje i inače čuče u nama, ali se za vrijeme prehlade jače aktiviraju. No, kako kažu liječnici, dok god nema temperature ni njih se ne treba liječiti jer se tu radi tek o njihovoj kolonizaciji koja će se smiriti bez lijeka. Naravno, ukoliko ne dođe do buktanja. A čak i tada će liječnik prvo napraviti kompletnu sliku da se vidi je li potrebno liječenje antibioticima koji su, znamo, prilično štetni za crijevnu floru te mogu utjecati na jaču otpornost bakterija.

Najčešće infekcije:

Prehlada

Najčešća vrsta infekcije obična je prehlada koju karakterizira vodenkasto curenje iz nosa, kašljucanje, peckanje u grlu, suzne oči s blago povišenom ili normalnom temperaturom. Za prehladu se ne propisuju lijekovi, ali se djetetu može pomoći izotoničnih i hipertoničnim pripravcima morske vode, fizioloikim otopinama te čestim ispuhivanjem ili aspiracijom nosa, a kašalj najčešće biljnim sirupima za ublažavanje kašlja i razrjeđivanjem guste sluzi.

Upala nosa i sinusa

Infekcija sinusa slična je prehladi, ali s malo jačim simptomima - odnosno jačim curenjem iz nosa (ne samo vodenkasto) te produktivnijim kašljem, ali liječi se slično kao i prehlada - s puno ispiranja nosa, puhanja nosića i prirodnim preparatima za liječenje kašlja. Ukoliko dođe do povišenja tjelesne temperature s drugim simptomima (povraćanje, malaksalost, odbijanje hrane) liječnik će napraviti kompletnu sliku te ukoliko su povišeni C reaktivni protein i leukociti propisat će antibiotik.

Upala uha

Upala uha najčešće nastaje kao reakcija začepljene, odnosno manje prohodne Eustahijeve tube zbog čega se upala širi na uho. No, ukoliko nije riječ o gnojnoj upali uha ona će se liječiti analgeticima i protuupalnim lijekovima, a u slučajevima gnojne upale - antibioticima.

Upala ždrijela i tonzila

Klasična upala grla koju karakterizira otežano gutanje i bol. Upala grla može biti virusna ili streptokokna (pokazuje se nakon brisa grla). Virusna upala grla liječi se klasično - sa sirupima, toplim čajevima i ispiranjem nosa kako se sluz iz nosa ne bi dodatno slijeva niz grlo, a u slučajnu streptokokne upale primjenjuju se antibiotici - penicilinski ili cefalosporinski.

Laringitisi

Promuklost, lavlji kašalj, otežano disanje tipični su simptomi laringitisa, odnosno upale glasnica i grkljana, a najčešće se liječi inhalacijama.

Bronhitis

Upala bronhija jako često nastaje uslijed prehlade koja se ne liječi adekvatno, odnosno ukoliko se ne liječi kašalj, tada može doći i do upale bronhija koju može pratiti normalna ili povišena tjelesna temperatura, a liječi se najčešće inhalacijom salbutamola - lijekova koji šire dišne puteve i olakšavaju disanje. Tu je najčešće također riječ o virusnoj infekciji koja se ne liječi antibioticima.

Upala pluća

Karakterizira je dugotrajan kašalj, loše opće stanje, otežano i plitko disanje. Ako je riječ o bakterijskoj upali, upala pluća liječi se antibioticima, a ponekad je potrebno i kliničko liječenje. 

Gripa

Gripa uglavnom stiže u valovima sezone, pa s prvim zimskim danima kreće i u vrtićima. Karakteriziraju je visoka temperatura, bolni mišići i kosti, umor, suhi kašalj i začepljen nos, a relativno često može uzrokovati i upale uha ili pluća, posebno ukoliko je upala bakterijska. Tada se liječi antibioticima, no u svim ostalim slučajevima dovoljna je primjena lijekova za povišenu temperaturu, često ispiranje i ispuhivanje nosa te povećana količina vitamina C i toplih napitaka.

Koliko dugo infekcije traju

Svaka od navedenih upala i simptoma ima svoje trajanje koje može trajati od dva-tri pa do 10 dana. No, morate znati da djeca koja su podložnija infekcijama zbog slabijeg imuniteta i boravka u kolektivnu sličnih karakteristika, mogu jako često patiti od respiratornih infekcija. Čak i po nekoliko puta mjesečno. Tome su posebno podložnija djeca koja nisu rasla uz stariju braću ili sestre od kojih su već prilikom boravka doma "naslijedili" malo imuniteta.

Zapravo, stručnjaci ističu da se učestalost infekcija kod djece vrtićke dobi počinje smirivati tek nakon tri godine odrađene u vrtićkom kolektivu.

Stoga bez brige - česte infekcije vašeg djeteta posve su normalne, samo je važno da djetetu pritom omogućite što više svježeg zraka kako bi njihovi dišni putevi bili prohodniji, a sluznica zdrava.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.