AKO vam je dosadno i želite se nekako zabaviti, a ujedno i osladiti, vrijeme je da se primite kuhače. Među receptima koje svakako morate isprobati je i onaj za banana kruh. No što ako nemate sve sastojke pri ruci? U tom slučaju trebate znati koji su mogući supstituti.
Tvrtka Gousto kaže da postoji puno ideja kad je u pitanju banana kruh i da se možete poigravati sastojcima, a ne nužno juriti u trgovinu po nešto što vam nedostaje, a nalazi se u izvornom receptu.
Za dobar banana kruh važno je samo da je kora banane tamno žuta, odnosno prekrivena tamnim mrljama i mekana.
Sastojci:
tri zgnječene zrele banane
285 g brašna
žličica sode bikarbone
prstohvat soli (izostavite ako koristite slani maslac)
110 g maslaca ili 80 ml maslinovog ili biljnog ulja
225 g smeđeg šećera
dva jaja
četiri žlice jogurta pomiješane s 25 ml mlijeka ili 80 ml mlijeka pomiješanog sa žličicom octa ili soka od limuna
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite kalup za pečenje veličine 20 cm x 12,5 cm.
U velikoj posudi pomiješajte brašno i sodu bikarbonu. U drugoj posudi izmiksajte maslac (ili ulje) i šećer. Dodajte jaja, banane koje ste zgnječili vilicom i mješavinu jogurta i mlijeka ili mlijeka i octa (soka od limuna). Sjedinite nježno miksajući smjesu s brašnom.
Prelijte smjesu u kalup za pečenje. Pecite otprilike 75 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Ostavite banana kruh u kalupu otprilike 30 minuta dok se ne ohladi, a onda ga izvadite i poslužite.
Dobar tek!