DJECA koja preskaču doručak ili ne doručkuju kod kuće imaju veću vjerojatnost da će imati problema u ponašanju, pokazalo je novo istraživanje. Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, s druge strane naglašava da djeca koja zdravo doručkuju kod kuće imaju bolje mentalno stanje.
Također je utvrđeno da djeca i tinejdžeri koji za doručak jedu jaja i prerađeno meso poput slanine ili kobasica imaju veću vjerojatnost da će patiti od problema u ponašanju od one koja jedu žitarice.
Autor studije dr. José Francisco López-Gil, sa Sveučilišta Castilla-La Mancha, rekao je: "Naši rezultati sugeriraju da nije važno samo doručkovati, već je također važno gdje djeca doručkuju i što jedu. Preskakanje doručka ili doručkovanje izvan kuće povezano je s povećanom vjerojatnošću psihosocijalnih problema u ponašanju kod djece i adolescenata."
Dodao je: "Slično tome, konzumacija određene hrane i pića povezana je s većim (prerađeno meso) ili nižim (mliječni proizvodi, žitarice) izgledima za psihosocijalne probleme u ponašanju."
Kako bi došli do svog zaključka, tim je proučavao podatke iz španjolske Nacionalne zdravstvene ankete iz 2017. godine, koja je promatrala dječje navike jedenja doručka i njihovo psihosocijalno zdravlje, uključujući njihovo samopoštovanje, raspoloženje i razinu anksioznosti.
Podaci su uključivali 3772 stanovnika Španjolske u dobi od 4 do 14 godina. Anketu su ispunili roditelji ili skrbnici djece. Dr. López-Gil i tim otkrili su da je doručkovanje izvan kuće gotovo jednako štetno kao i potpuno preskakanje obroka. Istraživači sugeriraju da je to možda zato što su obroci izvan kuće često manje hranjivi od onih pripremljenih kod kuće.
Rezultati su također pokazali da su kava, mlijeko, čaj, čokolada, kakao, jogurt, kruh, tost, žitarice i peciva povezani s manjim izgledima za probleme u ponašanju. Međutim, jaja, sir i šunka povezani su s većim rizikom od takvih problema.
"Činjenica da je doručak izvan kuće povezan s većim psihosocijalnim zdravstvenim problemima novi je aspekt naše studije", rekao je dr. López-Gil. "Naša otkrića pojačavaju potrebu za promoviranjem ne samo doručka kao dijela zdrave životne rutine, već i njegove konzumacije u krugu obitelji i unutar svog doma. Također, kako bi se spriječili psihosocijalni zdravstveni problemi, doručak koji uključuje mliječne proizvode i/ili žitarice, a minimizira određene mesne prerađevine i druge namirnice s visokim udjelom zasićenih masti ili kolesterola, mogao bi pomoći u smanjenju psihosocijalnih zdravstvenih problema kod djece", zaključio je, kako piše The Independent.