Djeca i ljubimci: Evo zašto trebate biti oprezni

 
VEĆINA kućnih ljubimaca vrlo je tolerantna prema maloj djeci, no pritom ne treba zaboraviti na potencijalnu opasnost. Ljubimac neće nužno namjerno htjeti ozlijediti dijete, ali u igri na kakvu je ljubimac naviknut s vama, maleno dijete bi moglo završiti s ogrebotinom ili nekom manjom ozljedom. Stoga vam donosimo mjere opreza koje bi trebali poduzeti kako bi dijete bilo sigurno, osobito nakon što počne puzati i hodati.
 
Dok je beba vrlo malena, ljubimci će većinu vremena biti odvojeni od bebe. Zbog sigurnosti djeteta ljubimac ne bi trebao spavati u istoj prostoriji s bebom, a pogotovo ne spavati u istom krevetu.
 
Uvijek već od prvih dana učite ljubimce nježnosti prema djetetu. Psi ponekad mogu biti ljubomorni na bebu kada se prvi put pojavi u vašem domu. Stoga ne zaboraviti posvetiti određeno vrijeme i ljubimcu, kako bi znao da vam je još uvijek stalo do njega. 
 
Psi su poznati po svojoj znatiželji, pa računajte na to da će možda biti potreban poseban trud i pažnja kako bi se ljubimac prilagodio na bebu. Mačke obično ne pokazuju ljubomoru, ali ih privlači mekan i topli djetetov krevetić i djetetova toplina. Zbog zdravstvenih razloga nikako ne bi smjeli puštati mačku u djetetov krevetić, pogotovo ako dio dana provodi slobodno u prirodi u nepoznatom okruženju kada su u pitanju zaraze koje može pokupiti.
 
Psi uvijek trebaju biti pod nadzorom, pogotovo kada su bebe i djeca u blizini. Bez obzira koliko vaš ljubimac bio dobar i lijepo odgojen, ako ga dijete počne vuči za rep ili brkove, rukama krenuti prema očima psa ili slično, pas bio mogao izgubiti strpljenje.
 
Mačke će gotovo uvijek pobjeći ako im dijete počne dosađivati, no u igri mogu ogrebati dijete. Ne dajte mački da se igra s bebinim igračkama koje dijete stavlja u usta i s kojima spava i igra se tijekom dana. 
 
Većina pasa kada se zaigraju i kada im vlasnik to dozvoli vole lagano, za odrasle potpuno bezopasno, grickati stvari oko sebe ili čak ruku vlasnika. Dok je za ruku odraslog čovjeka to poput lagane masaže ili škakljanja, ovakva igra bi malom djetetu mogla nauditi.
 
Koristite zaštite za vrata ili ogradice kako ljubimci ne bi mogli kada vi niste prisutni doći do djeteta. Ujedno ćete tako zaštititi dijete da ne dođe do pseće hrane ako stoji u posuditi u hodniku. Ako imate dvorište u kojem borave ljubimci, dio možete ograditi samo za dijete, kako bi dijete imalo svoj prostor, a kada ste vi prisutni dijete se otvaranjem ogradice može nesmetano igrati s ljubimcima.
 
 
Nikada ne ostavljajte hranu ili lijekove za ljubimce nadohvat ruke gdje bi dijete do njih moglo doći, a prije nego dopustite djetetu igru s ljubimcima, odvedite ih veterinaru kako bi provjerio je li sa životinjama sve u redu i smije li se dijete igrati s njima.
 
Ako želite nabaviti ljubimca samo zbog djeteta, odlučite se za manju životinju poput zamorca ili kunića koji će boraviti u ograđenom kavezu, a vaše dijete će se moći igrati s njima dok je pod vašom kontrolom. Tek kada dijete naraste i nauči kako se odnositi prema životinjama, tek tada bi trebali razmisliti o većim životinjama, mačkama ili psima. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.