Trudnice koje unose dovoljno joda rađaju pametniju djecu

Foto: 123RF

STRUČNJACI procjenjuju kako je čak 1,9 milijardi ljudi (i čak trećina djece u Europi)u opasnosti zbog nedostatka joda koji može dovesti do oštećenja mozga.

Nedostatak joda može se izbjeći konzumacijom morskih plodova, žitarica i kravljeg mlijeka. Jod je ujedno neophodan za pravilno funkcioniranje štitnjače, a njegov nedostatak u dječjoj dobi može dovesti do intelektualnih teškoća.

Istraživanje je pokazalo kako je nedostatak joda u prehrani kod djece školske dobi u Velikoj Britaniji povezan s nižim kvocijentom inteligencije.

Jod u trudnoći

Trudnice i dojilje imaju nešto veću potrebu za jodom jer štitnjača proizvodi više hormona i gubi više joda zbog prijenosa na bebu u trbuhu, tijekom proizvodnje mlijeka i učestalog mokrenja.
Do 4. mjeseca trudnoće dok bebina štitnjača ne krene lučiti hormone samostalno, beba je ovisna o unosu joda preko majčine prehrane.

Procjenjuje se da dvije trećine trudnica u Europi ne konzumiraju dovoljno joda u svojoj svakodnevnoj prehrani. Upravo zbog ovoga je Svjetska zdravstvena organizacija počela zagovaranje dodavanje joda u kuhinjsku sol.

Alternativno rješenje je preporučiti trudnicama uzimanje prenatalnih vitamina koji, između ostalog, sadrže i jod.

Znanstvenici su dokazali da davanje joda trudnicama može potaknuti povećanje IQ-a kod djeteta za prosječno 1,22 boda. Postotak možda nije značajan, no kada se uzme u obzir cijela jedna populacija krajnji rezultat, osobito kada su u pitanju djeca s posebnim potrebama, svakako je značajan.

No, jod ne treba uzimati bez konzultacije s liječnikom i utvrđivanja je li vam uopće potreban ili ga dovoljno unosite svakodnevnom prehranom. Jod sa sobom nosi i neke rizike, pa pretjerani unos može utjecati na rad štitnjače.

Iako je dokazano da jod bitno utječe na djetetov IQ u slučajevima teškog nedostatka joda, istraživanje nije provedeno na  populaciji kod koje je prisutan blagi nedostatak joda, no stručnjaci smatraju kako povećanje IQ-a i smanjenje troškova liječenja posljedica zbog nedostatka joda, mogu biti i veći nego što se u početku računalo.

Joda u Hrvatskoj u morskoj vodi ima dovoljno, no u tlu ga je sve manje pa se procjenjuje da je dnevni unos joda prosječno ipak ispod preporučene granice.

Razinu joda u organizmu moguće je utvrditi analizom urina, a nalazi ispod 100 mcg/l ukazuju na ozbiljniji nedostatak joda.

Iako je u Hrvatskoj praksa jodiranja soli prisutna od 1953. godine, a u posljednja dva desetljeća je količina dodanog joda u sol udvostručena i dalje je moguće da se putem prehrane ne unese dovoljno joda, osobito kod osoba koje paze na smanjeni unos soli.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.