Najbolja prehrana za mamu i bebu

Foto: Shutterstock

TIJEKOM trudnoće ne jedete samo za sebe, već i za mališana kojega ćete uskoro donijeti na svijet i kojemu je važna vaša zdrava prehrana kako bi pravilo rastao i razvijao se.

Mnoge trudnice ne znaju što bi, i koliko trebale jesti. Važno je imati na umu da, iako jedete za dvoje, ne trebate jesti dvostruko više. Ako ste trudnoću započeli normalne težine, dnevno trebate unositi tek oko 300 kalorija više nego dosad. Tim kalorijskim tempom udebljat ćete se prema medicinskim preporukama, između 11 i 15,5 kilograma. Te dodatne kalorije bilo bi najbolje unijeti uvođenjem jednog dodatnog zdravog obroka dnevno.

Što jesti, a što izbjegavati?

Također trebate paziti da dnevno unesete dovoljno kalcija, što znači oko tri porcije mliječnih proizvoda dnevno (jedna porcija je 250 mililitara). Vitamin koji je vrlo važan za razvoj djeteta jest folna kiselina (B9) koje biste dnevno trebali unijeti oko 400 mikrograma. Ima je u listovima zelenoga povrća poput špinata i blitve te u orasima, kvascu te svinjskoj, goveđoj, janjećoj i pilećoj jetri.

S obzirom na to da biste mogli patiti od zatvora, povećajte unos vlakana prehranom bogatom cjelovitim žitaricama te svježim voćem i povrćem.

Tijekom trudnoće biste trebali smanjiti ili potpuno prestati unositi kofein te sasvim prestati piti alkoholna pića. Suhomesnati proizvodi i mekani sirovi mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja može naškoditi vama i djetetu. Riba je dobra namirnica u trudnoći zbog korisnih masnih kiselina, ali izbjegavajte one koje su poznate po visokom sadržaju žive. Ograničite unos vrlo masnih namirnica, pržene i brze hrane, kao i slatkiša te preslatkih pića.

Jedite:

Cjelovite žitarice
Voće i povrće
Nemasne proizvode s mnogo proteina (piletina, grah, jaja, neke ribe i morski plodovi, krto crveno meso)

Nemasne mliječne proizvode (malomasno mlijeko, tvrdi sirovi s manjim udjelom masnoće, jogurt)

Nemojte jesti:

Ribe s viskom postotkom žive (morski pas, sabljarka, skuša i neke vrste tune)
Suhomesnate proizvode
Mekane sirove
Nepasterizirane proizvode
Preslabo kuhana ili pečena jaja i meso

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.