Koju hranu mališani ne bi smjeli jesti u prvoj godini života?

Foto: Shutterstock

SVI želimo najbolje za svoje bebe. Želim ih tako i najbolje hraniti. Stručnjaci se slažu da je ograničavanje djetetove prehrane na nekoliko "najboljih" namirnica tijekom prve godine života i kasnije štetno i kontraproduktivno za razvoj zdravih prehrambenih navika.

U prvoj se godini razvija okus pa djeca trebaju kušati što raznolikiju hranu. U posljednjim mjesecima prve godine života stoga postoji samo nekoliko ograničenja, tj. namirnica koje bebe ne bi smjele jesti.

Kravlje mlijeko

Bebe ne mogu probaviti kravlje mlijeko i prema preporuci stručnjaka nije ga dobro davati bebama dok ne navrše godinu dana. Osim toga, kravlje mlijeko ne sadrži dovoljno željeza i drugih nutrijenata potrebnih za razvoj djeteta. Umjesto kravljeg, djetetu dajte adaptirano mlijeko, a kasnije jogurt.

Orasi i kikiriki

Orašasti su plodovi snažni alergeni pa se ne preporučuje da ih nudite djeci prije navršene godine dana. Kada ih počnete uvoditi u dječju prehranu, uvodite jednu po jednu namirnicu i to u malim količinama.

Med

Med je vrlo zdrava i fina prirodna hrana, ali bebe za njega još nisu spremne. Naime, med može dovesti do dječjeg botulizma koji za bebe može biti i smrtonosan. Dječja probava još jednostavno nije dovoljno razvijena kako bi uništila spore botulina koje se mogu nalaziti u medu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.