Kako preživjeti mamneziju

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI su napokon potvrdili postojanje ovog stanja od kojeg pati većina novih mama. Početkom godine istraživanja su donijela olakšanje mamama koje sada znaju da nisu lude i da ne pate od uranjene demencije, one jednostavno imaju mamneziju. Neurolozi i psihijatri tvrde kako kombinacija hormonalnih promjena, umora, stresa i bezuvjetne predanosti djeci pridonosi gubitku memorije. 

 
Kada tek dobijete dijete, nespavanje postaje dio vašeg života i često se možete osjećati kao da vas je pregazio kamion. Dobra vijest je da to stanje ne traje zauvijek, a mi vam donosimo i nekoliko savjeta kako da si olakšate .
 
Savjet 1: Planirajte 
 
Kako je vaš trbuh rastao, rastao je i popis stvari koje trebate obaviti prije rođenja djeteta, od odlaska liječniku i kupovine opreme do otvaranja porodiljnog. Jedan takav popis trebali bi napraviti i za vrijeme nakon rođenja. Zapišite sve što mislite da će vam biti važno i zamolite mamu da vam pomogne. Ona će biti presretna da bude s unukom, a uz to kuha, pere i donosi vam čaj u krevet. Tako ćete si osigurati potrebno vrijeme prilagodbe i mogućnost da odspavate koji sat više. 
 
Savjet 2: Popodnevni san
 
Dramatična promjena od spavanja cijele noći prije dolaska djeteta do povremenih nekoliko sati može ostaviti traga. Važno je da si priuštite san kada je to moguće. Iskoristite blagodati popodnevnog sna i zaspite s djetetom. Možda vam se ne čini da je dva sata sna puno, ali to će vam dati vremena da se malo priberete i skupite snagu za ostatak dana.

Savjet 3: Jedite pravilno
 
Vaša prehrana ima velik utjecaj na budnost i prisebnost. Dok dojite, često ćete poželjeti uzeti keks ili čokoladu. Pokušajte im odoljeti. Kako bi održali visoku razinu energije odlučite se za zdrave međuobroke. Neka vaš frižider uvijek bude pun voća i hrane niskog glikemijskog indeksa kao što su orašasto voće i jogurt, tako da ne dolazite u napast jesti nezdravu hranu bogatu šećera. Slatkiši će vam brzo podignuti energiju, ali će ona još brže nestati i na kraju ćete se osjećati još umornije. Pijte puno vode, jer je dehidracija dodatna hrana vašem umoru.
 
Savjet 4: Šetnja
 
Ponekad ćete dočekati popodne u pidžami, ali to nije praksa koje bi se trebali pridržavati. Imajte na umu da vi niste jedina mama koja pati od nesanice i umora. To su prošle sve mame prije vas, a i sve ostale to tek čeka. Bezvoljnost i depresija dodatno će vas umoriti zato navucite odjeću, stavite dijete u kolica i krenite u šetnju. Svjež zrak i lagana šetnja osvježit će vas i razbuditi i dati energije za večer.

Savjet 5: Predah
 
Tate mogu biti pravi spas kad je zabavljanje djeteta u pitanju. Kada dođe s posla prepustite mu dijete i uzmite predah. Odvedite psa u šetnju, nazovite prijateljicu ili si priuštite tuširanje koje čekate cijeli dan, odmah ćete se osjećati svježe i probuđeno. Neka vikendom postoji vrijeme koje će tata provoditi s djetetom, a vi si priuštite kavu s prijateljicama, posjet frizeru ili kupovinu. Izlazak iz kuće i obavljanje jednostavnih stvari  
 
Ne trošite vrijeme na zbrajanje sati bez sna. Umjesto toga, uživajte u svom djetetu i spavajte kad god vam se za to pruži prilika.Vjerujte, to će proći i  na kraju će vam ostati samo lijepe uspomene. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.