Foto: Shutterstock
Proklijala heljda:
1 šalicu organske heljde dobro isperite te namočite u vodu na 15 minuta. Heljdu procijedite, isperite te ostavite u staklenoj posudi da klija 24 sata. Isperite po potrebi kako bi ostala vlažna i čista. Dobit ćete 2 šalice proklijale heljde koju možete držati u hladnjaku ili je posušiti ako pripremate unaprijed.
Krema od badema:
1 šalicu badema namočite u vodu na 24 h pa ih ogulite. Močite li veću količinu, ostatak možete držati u vodi u hladnjaku. Izradite namočene i oguljene bademe s 2 žlice soka limete ili limuna, pola žličice cimeta, četvrtinom žličice vanilije i četvrtinom žličice mljevene čili paprike.
Heljdu ručno umiješajte u kremu od badema pa posušite (u dehidratoru na temperaturi od 41°C 1-2 sata). Poslužite s primjerice mlijekom od lješnjaka. Po želji zasladite stevijom ili medom.
Mlijeko od lješnjaka:
1 šalicu lješnjaka također namočite na 24 sata. Izradite lješnjake s 1 litrom vode i dobiveno mlijeko procijedite kroz vrećicu za cijeđenje ili gazu. Začinite po želji. Ostatak koristite kao brašno.
udruga3l.wordpress.com/
slatkikosecer.wordpress.com/
facebook.com/SlatkiKaoSecer
slatkikosecer.com/Default.aspx