Četiri savjeta za dobar san

Foto: Shutterstock

KVALITETAN san važan je za naše zdravlje. Čovjek provede otprilike 1/3 života spavajući i za to vrijeme naše tijelo se popravlja, pomlađuje i obnavlja svoje mentalne i fizičke funkcije. Ponekad je na kraju dana teško pronaći san, jer vam je glava još uvijek puna misli, a tijelo se ne može smiriti nakon fizičkog napora. Evo nekoliko savjeta kako da si osigurate kvalitetan san. 

1. Stvorite si mirno okruženje za san. Umirite svoj um pola sata do sat vremena prije odlaska na spavanje. Ugasite sve uređaje, prigušite svjetla, a posebno izbjegavajte ekrane kompjutera i mobitela čija jaka svjetlost stimulira mozak.
 
2. Spavajte na čvrstom hipoalergenom madracu. Dišni putevi vam neće biti zatvoreni, a kralježnica će imati čvrstu potporu .
 
3. Koristite tehniku disanja kako bi se opustili. Sjednite u udoban položaj i u periodu od jedne do pet minuta fokusirajte se na produljenje disanja, radeći svaki put dublji udah. Udišite sedam sekundi, zadržite dah, izdišite sedam sekundi. Ovo je meditativna tehnika disanja koja će vas opustiti. Ponovite ciklus pet do deset puta. Lezite na krevet tako da vam stražnjica bude uz uzglavlje, a noge podignute na zid. Ostanite u tom položaju barem 60 sekundi (maksimalno 3 minute). Vratite se u ležeći položaj i potpuno opustite tijelo. Zatvorite oči i ne brinite, zaspat ćete u trenu. 
 
4. Pazite što jedete. Izbjegavajte konzumaciju šećera nakon večere, što znači da trebate izbjegavati voće. Neka vaš najveći obrok bude doručak, ručak neka bude energetski snažan obrok koji će vas držati tijekom dana, a večera treba biti lagan obrok za "oporavak". Pijte puno tekućine. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.