Često se kaže da je hrana univerzalni jezik, a posljednjih godina gastronomski turizam doživljava pravi procvat. Za mnoge putnike upravo je kušanje lokalnih jela jedan od najvažnijih načina upoznavanja nove kulture i svakodnevice stanovnika.
U skladu s tim, objavljena je lista "gradova s najboljom ponudom hrane na svijetu", sastavljena na temelju gotovo pola milijuna ocjena putnika iz cijelog svijeta.
Na temelju ocjena za regionalna i nacionalna jela iz 17.073 grada, pobjedu je odnio Napulj, velika luka na jugu Italije.
Vodič koji je kreirao TasteAtlas kao jela koja se ondje obavezno moraju probati navodi pizzu margheritu, njoke i sfogliatellu - pecivo u obliku školjke s kremastim punjenjem.
Tradicija napuljske kuhinje duboko je ukorijenjena u njegovoj povijesti kao drevnog lučkog grada, oblikovana grčkim, rimskim i drugim kulturnim utjecajima. Mješavina je vidljiva u jednostavnim, ali visokokvalitetnim jelima, od raskošnih aristokratskih recepata do ulične hrane spravljene od svježih, lokalnih namirnica poput rajčica s vulkanskog tla i obilja morskih plodova.
Prema Secret Food Tours, gastronomska kultura Napulja živopisan je odraz njegove povijesti jer je svaka kultura ostavila svoj trag, stvarajući jedinstvenu mješavinu bogatu i poviješću i okusom.
Osim slanih jela, Napulj nudi i brojne ukusne slastice, uključujući tarallo kekse, babà al rum natopljen rumom, struffoli - pržene kuglice tijesta prelivene medom - i tortu caprese od čokolade i badema. Ostali lokalni specijaliteti su pržene graffe napoletane, slične krafnama, te fiocchi di neve, peciva u obliku pahuljica punjena laganom i kremastom mješavinom ricotte, šlaga i mascarponea.
Napulj nije jedini talijanski grad na vrhu ljestvice. Milano je zauzeo drugo, a Bologna treće mjesto. Milano je poznat po rižotu alla Milanese i panettoneu, dok se Bologna smatra rodnim mjestom umaka ragù. Još jedan talijanski grad, Firenca, našao se na četvrtom mjestu.