Ove namirnice ni slučajno nemojte podgrijavati u mikrovalnoj

Foto: Instagram
 
IAKO ne možemo zamisliti svakodnevicu bez mikrovalne pećnice, ona može biti pogubna za neke namirnice, koje nakon zagrijavanja u njoj mogu izgubiti kvalitetu, ali i postati toksične. Iako je većina jela jednake kvalitete i nakon zagrijavanja u mikrovalnoj, postoje namirnice koje ni slučajno ne biste trebali jesti nakon mikrovalne.
 
Celer je odličan sastojak za juhu, ali samo do trenutka dok ne podgrijete tanjur Sadrži nitrate koji postaju otrovni i kancerogeni poslije naknadnog zagrijavanja.
 
Jaja. Iako vjerojatno kajganu nikada niste podgrijali u mikrovalnoj, valja upozoriti i da ne biste smjeli. Jaja podgrijana u mikrovalnoj mogu izazivati trovanje.
 
 
Špinat. Definitivno jedna od najzdravijih namirnica koje volimo jesti, ali nakon zagrijavanja u mikrovalnoj gubi svu kvalitetu i može izazvati trovanje.
 
Gljive sadrže puno proteina, vitamina i aminokiselina, ali se teško probavljaju. Ako ih pak konzumirate nakon podgrijavanja, stvar će biti još gora: sastav proteina iz gljiva se mijenja i to će prouzrokovati nadutost. 
 
Sasvim neočekivano se i krumpir našao na crnoj listi. Zagrijani krumpir gubi ukus, a čak može biti uzročnik botulizma.
 
 
Piletina. Kao i kod gljiva, proteini iz piletine mijenjaju svoj sastav podgrijavanjem i jako se teško probavljaju. Ostatke ručka s piletinom najbolje je konzumirati hladne, ili komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.
 
Cikla. Ona je najzdravija kada je jedete svježu, a zagrijavanje nije preporučljivo budući je također puna nitrata.
 
Riža sadrži bakterije koje preživljavaju čak i kuhanje, pa ju je najbolje konzumirati odmah nakon pripremanja i ne jesti je ni podgrijanu niti hladnu nekoliko sati kasnije.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.