Ovi načini kuhanja su sve popularniji, jeste li čuli za njih?

Foto: Press

AKO volite kuhati i isprobavati nove stvari ili jednostavno volite jesti, evo koji trendovi vam ne smiju promaknuti u 2022. Neke namirnice bit će veliki hit, a neki načini pripreme hrane ponovno ulaze na velika vrata. Pogledajte što nam sve donosi 2022. u pogledu hrane i kulinarstva.

Kuhanje na pari je in

Trend broj jedan u kulinarstvu polako i sigurno postaje zdrava prehrana. Zato se sve više okrećemo alternativnim zdravijim načinima pripremanja hrane umjesto pohanja i prženja u dubokom ulju. Jedna tehnika pripreme hrane koja je sve popularnija je kuhanje na pari. Tako možete pripremati mnoge vrste povrća poput brokule, cvjetače, mrkve i sl., kao i meso i ribu.

Nutricionisti kažu da se tako najbolje čuvaju hranjivi sastojci u usporedbi s običnim kuhanjem ili pečenjem. Čuva se i miris i okus hrane, a prednost je i što ne morate dodavati ulje ni masnoću, što je idealno ako želite smanjiti tjelesnu težinu.

Za kuhanje na pari treba vam veliki lonac s poklopcem i metalno cjedilo u koje ćete staviti hranu. Postoje i posebni aparati za kuhanje na pari, no njihova mana je što vam zauzimaju dodatni prostor u kuhinji. 

Danas su sve popularnije pećnice s funkcijom kuhanja na pari. Primjerice, Electrolux je izbacio SteamPro pećnicu s funkcijom Steamify® koja jednostavno priprema jela na pari. Samo unesete temperaturu koju biste inače primijenili, a pećnica automatski namješta postavke i intuitivno dodaje pravu količinu pare. 

Foto: Press

Još jedna tehnika koja čuva okuse

Osim tehnike kuhanja na pari postoji još jedna popularna tehnika koja čuva okuse i hranjive sastojke hrane. Riječ je o tehnici sous-vide (u prijevodu s francuskog "pod vakuumom"). Izumili su je francuski chefovi, a danas je koriste vrhunski restorani da bi dobili savršeno meku i sočnu hranu.

Ako ih želite kopirati kod kuće, evo u čemu je trik. Hranu trebate vakuumirati u plastičnu vrećicu i kuhati u toploj vodi. Hrana se kuha u svom soku i zadržava mirise i okuse koji bi se inače izgubili kuhanjem. Meso i riba su sočni i puni okusa, a povrće zadržava teksturu i ne raspada se zbog prekuhavanja.

Stručnjaci kažu da je najvažnije postići idealnu i dobro kontroliranu temperaturu vode. Ovisno o vrsti namirnice, temperatura vode treba biti između 50 i 85 stupnjeva, što je niže nego kod običnog kuhanja. Zbog toga se hrana kuha duže, no upravo niže temperature osiguravaju očuvanje hranjivih tvari i aroma. Prednost je i što hranu u vakuumu možete čuvati nekoliko dana i tako uštedjeti vrijeme.

Top restorani većinom imaju profesionalnu opremu za sous-vide, a zahvaljujući pametnoj tehnologiji sada je možete imati i kod kuće. Postoje ploče za kuhanje i pećnice koje imaju ovu mogućnost i pomažu vam da intuitivno pripremite jela sous-vide tehnikom.

Kuhinjski uređaji su sve pametniji, pa svi možemo biti chefovi kod kuće

Pametni uređaji sve više ulaze u našu svakodnevicu, a sada su stigli i u naše kuhinje. Ploče za kuhanje danas imaju značajke koje pomažu da nam jelo svaki put ispadne savršeno, a još jedna velika inovacija dolazi iz Švedske.

Electrolux je razvio ploču za kuhanje koja sama zna koja temperatura je najbolja da bi jelo bilo savršeno pripremljeno. Njihova indukcijska SensePro® ploča za kuhanje je prva ploča za kuhanje na svijetu koja uključuje bežičnu sondu za hranu bez baterija. Ta sonda mjeri temperaturu središta namirnice (primjerice odreska mesa ili ribe) i prenosi je ploči za kuhanje.

Tako dok pečete ili kuhate možete biti potpuno bezbrižni jer je indukcijska ploča vaš pomoćni kuhar. Samo na ploči odaberete želite li slabo, srednje ili dobro pečen odrezak i ploča će u suradnji sa sondom prilagoditi temperaturu i dovesti do željenog rezultata.

Uz ovaj zanimljivi gadget možete istražiti i nove načine pripreme jela poput spomenute tehnike sous-vide jer bežična sonda i ploča za kuhanje omogućuju da precizno postavite temperaturu i kontroliraju čitav proces, dok vi pripremate ostatak obroka ili radite nešto drugo.

Foto: Press

Sve više se priča o održivosti i ekološkoj svjesnosti

Pojam koji sve češće čujemo je održivost, pa ne čudi što je spominjemo i u kontekstu kulinarstva. Sve više ljudi osvještava dobrobiti smanjivanja konzumacije mesa za prirodu. Zato su sve popularniji veganski i vegetarijanski recepti, a sve više ljudi izjašnjava se kao fleksitarijanci. To su tzv. fleksibilni vegetarijanci koji nastoje smanjiti konzumaciju mesa, no nisu ga se skroz odrekli. 

Ekologiji i održivosti se sve više okrećemo i uz pomoć kuhinjskih uređaja. Jedan od takvih eco-friendly uređaja je perilica posuđa QuickSelect s Ecometer zaslonom koji pruža informacije o svakom ciklusu pranja. To može pomoći da lakše donesemo održivije odluke i odaberemo između snažnijeg ili ekološki prihvatljivijeg programa pranja posuđa.

Osim što pametna tehnologija pomaže donositi održivije odluke, sve nam više olakšava život i u praktičnom smislu. Tako je nastala inovativna perilica posuđa ComfortLift®, prva perilica posuđa s košarom koja se jednim potezom podiže na našu razinu i omogućuje slaganje posuđa bez saginjanja i napora.

Foto: Press

Neke namirnice postaju sve popularnije, a pojavljuju se i neke nove

Ukorak s održivom prehranom dolazi i sve veća popularnost namirnica koje mogu biti zamjena za meso. Oni koji prate trendove u prehrambenoj industriji kažu da su već četvrtu godinu zaredom top namirnice gljive. Njihova najveća prednost je široka primjenjivost. Mogu biti dio glavnog jela kao zamjena za meso, sastojak za juhe i variva, a odlične su i kao prilog na roštilju.

Osim univerzalne primjenjivosti, gljive imaju i mnogobrojne dobrobiti za zdravlje. Pune su vitamina B i D, antioksidansa, a i prirodni su adaptogeni što znači da jačaju imunitet i otpornost našeg organizma na stres. Slična svojstva ima i jedan začin kojemu također predviđaju svijetlu budućnost u 2022. Riječ je o kurkumi koja je već neko vrijeme veliki trend u prehrani.

Uz to, pojavila se i zanimljiva alternativa mlijeku koja bi se mogla svidjeti svima koji žele usvojiti održivije navike. Riječ je o mlijeku od krumpira. Ovaj trend je već popularan u Švedskoj, a čini se da bi ove godine mogao osvojiti i ostatak svijeta. Prednost je što sadrži mali udio zasićenih masti i šećera, nema alergena poput laktoze ili glutena, a razina kalcija je jednaka onoj iz kravljeg mlijeka.

Zaključno, možemo reći da će 2022. u području kulinarstva obilježiti tri trenda: zdrava prehrana, održivost i pametna tehnologija. Naše je samo da pametno biramo namirnice, a tehnologija će nam pomoći da lako postanemo chefovi u svojoj kuhinji.

Sadržaj donose Index i Electrolux d.o.o. u suradnji i u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.