Više ne trebate litru ulja za prženje hrane: Dovoljno je par žlica

Foto: Shutterstock

FRITEZE na vrući zrak (air fryeri), koje za prženje koriste vrući zrak, postaju sve popularnije jer hrana spremljena u njima ima 70 posto manje kalorija i za pripremu je potrebno tek par žlica ulja, što je zanemarivo u odnosu na litru koja se potroši kod klasičnog prženja u dubokom ulju. Ako još niste kupili svoju, ili jeste, ali ne znate kako je koristiti, imamo par savjeta koji će vam dobro doći, kao i recepte s kojima ćete se lakše uhodati u pripremanje hrane na vrući zrak. Uz to se lako upotrebljava i čisti pa vam cijela kuća neće još satima nakon ručka imati miris po prženom ulju.

1. Držite je na ravnoj plohi, najbolje na kuhinjskoj radnoj ploči. Pazite da između friteze i pozadine, bilo da se radi o pločicama, kaljenom staklu ili zidu, ostane 10 do 15 centimetara razmaka zbog ispušnog otvora koji se nalazi na zadnjem dijelu friteze.

2. Nabavite bočicu s raspršivačem jer ćete tako lakše nanositi ulje na hranu prije pečenja, a i potrošit ćete ga manje nego kada to radite iz boce. Greška je uopće ne staviti ulje jer ono prenosi toplinu, no ne želite ni da ga je previše.

3. Kad pržite masniju hranu poput burgera, kobasica, pilećih krilca ili slanine, u ladicu ispod stavite malo vode kako se masnoća koja pada ne bi previše zagrijala i počela dimiti. 

4. U košaru za prženje hrane nemojte staviti previše toga - hrana neće biti ravnomjerno obrađena, neće dobiti koricu, a sve skupa će potrajati duže od predviđenog. Hranu okrenite na pola prženja ili samo protresite kako bi se ispržila sa svih strana.

5. Nakon prženja obavezno očistite fritezu.

Ako ne znate s čim biste krenuli, probajte u svom air fryeru napraviti nešto pohano. Bečki odrezak vole svi, a ako ga jedete često, opcija bez prženja u ulju će vam dobro doći. Recept je OVDJE.

I cvjetača je dobar izbor jer ne treba puno vremena za pripremu, a bit će super obrok uz malo salate i jednostavni umak od kiselog vrhnja.

Osim pohanog, u fritezi na vrući zrak možete napraviti krumpiriće. Vrijeme prženja bit će duže ako su komadi deblji, a potrebno ih je protresti svakih 5 minuta kako bi se ravnomjerno ispržili. OVDJE je recept, dodajte začinsko bilje koje najviše volite.

NATIVE OGLAS

Prijedlog za fritezu na vrući zrak: Xiaomi Mi Smart Air Fryer 3.5L friteza (649 kn)

Ako isprobate bilo koji od ovih recepata, jelo svakako fotkajte i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.

Index Recepti
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.