Seksističko istraživanje: Razlog ženskog debljanja je manje kućanskih poslova nego 60-ih

PREMA rezultatima novog istraživanja, ženski se struk u posljednjih 60 godina povećao za čak 15 centimetara i to, reći će mnogi, zbog prilično seksističkog razloga. Naime, kako prenosi Daily Mail, razlog ženskom debljanju, tvrde znanstvenici, treba tražiti u činjenici da žene danas ne obavljaju toliko kućanskih poslova koliko njihove majke i bake. Pedesetih godina prošlog stoljeća domaćice su trošile i do tisuću kalorija dnevno radeći u kući, dok današnje žene puno više vremena provode sjedeći u uredu ili kod kuće. Dodatni fizički napor potreban za čišćenje, pranje i glačanje u ono je vrijeme označavao sredovječnu žena s obujmom struka od 71 centimetar, dok se današnji prosjek kreće oko 86 centimetara.

Udruga "Saga” koja je provela istraživanje, okuplja osobe iznad 50 godina, a u istraživanju je ispitano 8 tisuća muškaraca i žena. Pitanja su bila o njihovom prehrambenim navikama te stilu života, a nakon toga, ti su se rezultati usporedili s onima iz 1952.godine. Rezultati su pokazali da su žene iz pedesetih godina, osim što su vodile fizički aktivniji život, također i jele manje. Prosjek unesenih dnevnih kalorija bio je 1818, dok se danas popeo čak do 2178.

Ravnateljica udruge Saga, doktorica Ros Altmann, ističe kako su se u posljednjih šezdeset godina vrijeme i trud potrebni za kućanske poslove značajno smanjili.

„Većina žena u to vrijeme nije imala mašinu za pranje rublja, nije bilo posteljine kojom se jednostavno namjestio krevet i žene bi jednostavno sagorjele znatan broj kalorija samo radeći kućanske poslove. Današnje žene moraju izdvojiti vrijeme u svojim već gustim rasporedima za vježbanje", naglašava Altmann.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.