Otkriven gen kriv za nesanicu

ZNANSTVENICI su otkrili kako postoji poseban gen koji je krivac za nesanicu. Proteinska mutacija dovodi do toga da spavate dva do tri puta manje od normalnog, a i živite kraće - životni vijek iznosi svega dvije trećine normalnog. Testiranje je provedeno na mušicama, a znanstvenici tvrde kako slični mehanizmi spavanja i stanja budnosti funkcioniraju i kod ljudi.

"Sa znanstvenog gledišta, o spavanju znamo jako malo. Ovo istraživanje nam daje neka nova saznanja o tome kako je spavanje kontrolirano na molekularnoj razini pa može biti korisno za shvaćanje i liječenje poremećaja u spavanju", pojasnio je dr. Nicholas Stavropoulos sa Sveučilišta Rockefeller u New Yorku.

Znanstvenici su otkrili kako životni vijek skraćuje činjenica da gen utječe na specifične proteine u moždanim ćelijama. Zanimljivo je da su mušice kojima je iz neurona eliminiran "gen za nesanicu", dok je istovremeno ostavljen u drugim tjelesnim stanicama, i dalje slabo spavale, ali im je životni vijek postao normalan. Znanstvenici su iz toga zaključili da, ukoliko vam već ne mogu pomoći da bolje spavate, bar mogu utjecati na to da vam nesanica ne utječe na duljinu života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.