Epidemija pseće agresivnosti širi se poput virusa! Kako je zaustaviti?

 Foto: www.123rf.com

EPIDEMIJA pseće agresivnosti! Naslov je članka u kojem Victoria Stilwell, poznata svjetska trenerica za pse piše o porastu agresivnih ponašanja pasa, ali upozorava kako bi se negativan trend mogao nastaviti.

Kao najveće probleme navodi agresiju uzrokovanu čuvanjem resursa, agresiju prema drugim psima ( i ostalim životinjama) i naravno agresiju prema ljudima.

Najčešći razlozi zbog kojih psi postaju agresivni

Nerazumijevanje psećeg ponašanja

Kao najčešći uzrok agresivnosti Stilwell navodi zastarjele metode odgoja pasa koji se temelji na konceptu dominacije. Prema tom konceptu većina problema u ponašanju pasa proizlazi iz borbe za poziciju 'vođe čopora'.

Uzimajući u obzir da većina problema u ponašanju pasa zapravo proizlazi iz strahova i nesigurnosti (a ne iz želje za dominacijom), a isti se ne rješavaju pozitivnim, već nasilnim metodama i 'alatima' (hvatanje za šiju, bacanje na bok, davilice, elektrošok ogrlice) kao posljedica se javlja agresivnost.

Nedostatak vježbanja

Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj psi se uglavnom biraju prema izgledu. Vlasnici pritom zanemaruju karakter, ali i potrebe pasa. Pas koji ne dobiva dovoljno vježbe s vremenom postaje frustriran. Ponekad će to iskazivati pretjeranim lajanjem, kopanjem rupa, uništavanjem namještaja, ali i ozbiljnom agresijom.

Loša socijalizacija

Socijalizacija psa treba početi čim štene dođe na ovaj svijet. Kad dođe u novi dom tijekom procesa socijalizacije vlasnik ga postepeno treba izlagati različitim situacijama i zvukovima s kojima će se pas susretati tijekom života. Zanemari li socijalizaciju i prepusti sve psećim instinktima vlasnik će dobiti agresivnog psa.

Za kraj...

Stilwell navodi kako svaki pas bez obzira na pasminu i veličinu može postati agresivan. Na vlasnicima je da odluče žele li agresivnog ili dobro odgojenog psa.

Za sve koji ne žele da im pas postane agresivan ima nekoliko savjeta:

- birajte psa prema karakteru odnosno ne odabirite psa kome se nećete moći dovoljno posvetiti
- socijalizaciju psa treba početi odmah čim dođe u novi dom
- naučite čitati govor tijela vašeg psa
- ako negdje zapnete ne sramite se pitati za pomoć jer što se problem prije uoči lakše će ga biti korigirati
- psu trebaju omogućiti dovoljno fizičke, ali i vježbe za 'mozak'
- psa ne držite na lancu
- psa odgajajte pozitivnim, a ne agresivnim metodama

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.