Šarplaninac - vjerni prijatelj cijele obitelji!

 Foto: CPG

ŽIVIM sa suprugom, troje djece i najboljim kućnim ljubimcem - Alfom, ženkom šarplaninca, starom dvije godine, koja je, iako veoma mlada, izuzetno pametna, dobroćudna i odana. 

U naš dom došla je u rujnu 2011. godine, kada ju je moj suprug kao tromjesečno štene donijeo u naručju. Ličila je na buhtlicu i svi smo je odmah zavoljeli, naročito djeca koja su je redovno, po savjetu veterinara, hranila, češljala, davala joj vitamine, čistu vodu i, što je najvažnije, pružala joj ljubav, družila se i igrala s njom. Ovo je priča o  odrastanju našeg ljubimca.
 
Kao mala Alfa je tamanila hranu. Do šestog mjeseca davali smo joj tri obroka dnevno, a uz to i vitamine, tablete kalcija, štapiće za glodanje i čišćenje zubnog kamenca. Poslije smo smanjili broj obroka na dva, a otkako je napunila godinu dana hranimo je jednom dnevno.
 
Da bi se šarplaninac lijepo razvijao, mora se pravilno hraniti, a vitamini su obavezni. Dok je mlad, nikako mu se ne smiju davati kosti, pogotovo pileće (ukoliko nisu prethodno samljevene), ili one veće, da ne bi polomio zubiće koji su u tom periodu vrlo osjetljivi. Hrana koju joj pripremamo dobro je skuhana, a dajemo joj svinjsku jetricu i srce, kao i bijele bubrege, pomiješane s kruhom, što je odličan obrok koji uvijek pojede sa zadovoljstvom.
 
Kako pas raste, tako mu je i potrebnija veća aktivnost, šetnja, trening i eventualna priprema za izložbe. Alfa se za smotre pasa dodatno sređuje - prskamo je sredstvom protiv buha i krpelja, kupamo je specijalnim šamponom, četkamo, peremo joj zube, da bi izgledala što ”skockanije” pred žirijem.
 
Još jedna važna stvar je trening: komande se moraju stalno uvježbavati jer da bi pas bez greške zapamtio štoi se od njega traži. Nikada nemojte dozvoliti da ljubimac postane gazda u kući, ali ni slučajno ga nemojte kažnjavati batinama, jer to nije ni humana ni djelotvorna mjera, a može se dogoditi da vam kad-tad to vrati. Zato je najbolje da, ukoliko želite da vaš pas nešto nauči, primjenite sistem nagrađivanja. 
 
Life Content

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.