Opaka bolest - piroplazmoza: Kako zaštititi psa?

Foto: Shuttestock

PIROPLAZMOZA ili babezioza opasna je parazitarna bolest pasa koju prenose krpelji.

Bolest se prenosi tzv. krpeljima šikare (iz roda Ixodes) koji su aktivniji tijekom toplog i vlažnog vremena pa se češće javlja u proljeće i ranu jesen, ali moguća je i tijekom ostatka godine. Bolest je najčešća u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske.

Uzročnici Babesia canis, nakon što uđu u krvotok, razaraju eritrocite, a njihovim pojačanim raspadanjem izlučuje se veća količina hemoglobina koji u eritrocitima veže kisik, što je vidljivo kao tamna mokraća.

Slijedi anemija koja se očituje bljedilom sluznica, povišenom temperaturom te posljedično bezvoljnošću, malaksalošću te gubitkom apetita. Zatim se javljaju povraćanje, proljev, krvavo mokrenje te krv u stolici. U težim slučajevima mogu  uslijediti komplikacije kao što su zatajenje bubrega, povećanje jetre, žutica, ponekad i cerebralni simptomi (agresija, napadaji, paraliza udova, koma) te oštećenje drugih organa.

Radi se o vrlo opasnoj bolesti, i što je se ranije krene liječiti, veće su šanse za izlječenje. Najčešći je problem taj što vlasnici ne prepoznaju simptome na vrijeme pa dovedu psa kada je bolest već došla u tešku fazu.

Što možete učiniti?


U slučaju piroplazmoze najvažnija je prevencija. Tretirajte psa preparatima za odbijanje krpelja i ostalih ektoparazita, i to tijekom cijele godine. Ako vam se pas učini sumnjivim i mislite da ima neke od najbrojanih simptoma, odmah požurite veterinaru koji će krvnim pretragama ustanoviti radi li se o ovoj opakoj bolesti.





 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.